Den mördade Eva Engberg.

Iranier stampade ihjäl 60-åriga Eva – skulle ha utvisats redan 1997

Publicerad 17 maj 2018 kl 14.45

Inrikes. Umeå tingsrätt har idag meddelat dom i målet där 60-åriga Eva Engberg stampades ihjäl av en invandrare som skulle ha utvisats 1997. Påföljden bestäms till 16 års fängelse och tingsrätten beslutar nu att mannen återigen ska utvisas på livstid. Han har i över 20 år lyckats förhala första utvisningen. "Gärningen har begåtts med mycket stor brutalitet och hänsynslöshet", skriver rätten.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra året som 60-åriga Eva Engberg slogs, sparkades och stampades ihjäl av 52-årige Amir Zamani, en iransk invandrare som sedan innan är dömd för flera våldsbrott.

Mannen hade tidigare fått bedriva näringsverksamhet i huset där Eva bodde, när det ägdes av hennes bror.

Men efter att Eva ärvt fastigheten ville hon ha ut den iranske mannen.

Detta var upprinnelsen till det brutala mordet. När invandraren inte fick sin vilja igenom slog han ihjäl den äldre kvinnan.

Dessutom ska ett förfalskat testamente har hittats, där det står att Evas alla tillgångar ska skänkas till en av Zamanis släktingar.

Påföljden bestäms nu till 16 års fängelse och tingsrätten beslutar också att utvisa mannen på livstid.

I domen konstaterar tingsrätten att det är bevisat att kvinnan bragts om livet genom våld från en annan person och att den åtalade invandraren är gärningsmannen.

Enligt tingsrätten har det funnits en tydlig motivbild och iraniern har bundits till brottsplatsen bland annat genom DNA-bevisning.

Mannen döms förutom för mord även för viss annan brottslighet.

Vid påföljdsbestämningen har tingsrätten fäst avseende bland annat vid att gärningen har begåtts med "mycket stor brutalitet och hänsynslöshet".

Det häpnadsväckande är dock att Amir Zamani utvisades från Sverige på livstid redan 1997, uppger Brottscentralen. Men han återvände sedan till landet och genom flera tillfälliga uppehållstillstånd, överklaganden och verkställighetshinder har han kunnat förhala det första utvisningsbeslut, som fortfarande gäller, i över 20 år.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0