Islamiska staten
IS-krigare.

Stora delar av IS interna register har läckt ut

Publicerad 10 mars 2016 kl 21.21
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Stora delar av Islamiska statens interna register, med bland annat en förteckning över självmordsbombare, har läckt ut till europeisk media.

Gilla artikeln på Facebook

Brittiska Sky News är ett av de mediebolag som fått ta del av uppgifterna från en avhoppad IS-medlem som tröttnat på den ökända terrorgruppens härjningar.

I registret finns enligt arabiska mediekällor 1.736 IS-krigare från över 51 olika länder med. Dessutom finns ett separat register med en förteckning över 122 terrorister som är beredda att ge sitt liv för Allah genom att utföra självmordsdåd.

Merparten av IS-medlemmarna som förekommer i registren, 72 procent, kommer från olika arabländer. Enligt Daily Mail kommer 485 av terroristerna från Saudiarabien, 375 från Tunisien, 140 från Marocko och 101 från Egypten.

Men dussintals av de registrerade IS-medlemmarna kommer från europeiska länder; däribland 35 från Frankrike, 18 från Tyskland och 16 från Storbritannien. IS-terrorister från Sverige förekommer inte i något av de läckta registren, vilket kan bero på att nationalitet inte är uppgivet för alla.

De dokument som läckt ut innehåller såväl kända som tidigare okända terrorister med koppling till Europa. I huvudsak handlar det om rekryteringshandlingar som IS-aspiranter själva fått fylla i när de ansökt om att ansluta sig till den beryktade terrorgruppen.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0