Israel anfaller Iran via Azerbadjan?

Publicerad 31 mars 2012 kl 21.03

Utrikes.Sedan i torsdags diskuteras i USA om Israel har hyrt eller borde hyra flygbaser i ett av Irans grannländer för att slippa flyga så långt för att bomba den irriterande islamiska republiken.

Gilla artikeln på Facebook

Att anfalla Iran är inte okomplicerat för Israel. Avståndet mellan länderna är detsamma som ifall Sverige skulle försöka anfalla Rom från Såtenäs flygflottilj - en omöjlighet utan antingen långdistansbombare eller attackflyg med understöd av luftankningssystem, vilka då måste engageras i mellanliggande länders luftrum. Israel har förvisso båda delar men bombningarna av Iran kan skötas på ett effektivare sätt om man istället utgår från ett av Irans grannländer.

I detta inslag från i torsdags diskuterar CNN uppgifter från tidskriften Foreign Policy om att Israel har överenskommit med Azerbadjan om att få använda deras flygbaser för ett anfall mot Iran. CNN bekymrar sig under inslaget för risken för att Israel självt kan drabbas - av att det iranska flygvapnet till äventyrs skulle avstå från att försvara sitt eget land mot det israeliska anfallet, exempelvis genom att försöka slå ut de baser som det israeliska anfallet utgår ifrån och istället ge sig av 1800 kilometer västerut till Israel, (ett avstånd som vida överstiger de antika iranska attackplanens räckvidd), och angripa mål där.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0