Aleksandr Lukasjenko.

Israel rasar mot Lukasjenkos utspel om judar

Publicerad 18 juni 2024 kl 13.55

Utrikes. Israel fördömer Aleksandr Lukasjenko efter att den vitryske presidenten pekat ut judar som överrepresenterade inom området korruption.

Dela artikeln

Det var under ett regeringsmöte på lördagen som Alexander Lukasjenko tog upp problemet, rapporterar JNS.

– Här är en lista på 36 personer som är inblandade i korruption, sade han och syftade bland annat på sin tidigare medhjälpare och jordbruksminister Igor Barillo.

Presidenten fortsatte:

– Ursäkta mig, jag anser mig inte vara antisemit, men mer än hälften av dem är judar. Har de en speciell, privilegierad roll, är det så att de stjäl och inte tänker på sin framtid? Har de privilegier? Det bör vara lika för alla folkslag som bor i Vitryssland. Judar, vitryssar, ukrainare, ryssar och polacker.

Judar utgör idag en mycket liten minoritet i Vitryssland.

Alexander Lukasjenkos utspel skapar vrede i Israel. Den israeliske utrikesministern Israel Katz beskriver uttalandet som "oacceptabelt" och "upprörande", och konstaterar att det tycks röra sig om "tydligt antisemitiska kommentarer."

År 2021 rasade Israel också mot den vitryske presidenten sedan han sagt att "judarna" efter andra världskriget lyckats få hela världen att "böja sig" för dem.

– Idag böjer sig hela världen för dem, folk är till och med rädda för att peka på dem. Medan vi är så toleranta, så snälla, vi ville inte förolämpa någon, sade han då.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.