Israelisk media: Så ska "judiska pengar" få illegala invandringen till Europa att fortsätta

Publicerad 21 september 2019 kl 18.43

Utrikes. Den israeliska tidningen The Times of Israel har granskat en central organisation bakom invandringen till Europa och de så kallade räddningsuppdragen på Medelhavet. Granskningen leder ända till en grupp i Israel.

Gilla artikeln på Facebook

Det är The Times of Israel som granskat organisationerna bakom invandringen över Medelhavet.

Tidningen fokuserar på den judiska så kallade hjälpgruppen Central Welfare Board of Jews i Tyskland.

Gruppen har inlett ett samarbete med andra hjälporganisationer för att "Ocean Viking", den enda just nu verksamma så kallade räddningsbåten mellan Libyen och Italien, ska kunna fortsätta sin verksamhet.

Times of Israel skriver rakt ut att "judiska pengar hjälper till att hålla räddningsuppdragen på Medelhavet flytande".

– Vi som judisk organisation känner oss skyldiga att inte vara åskådare i en situation där det finns en humanitär kris som sker mitt framför våra ögon, särskilt när det är så nära Europa, säger Central Welfare Board-chefen Aron Schuster till Times of Israel.

Enligt Schuster agerar hans organisation utifrån så kallade mänskliga rättigheter, men även på "judiska värderingar", som han uttrycker det. Han hänvisar sedan till den heliga skriften Talmud och förklarar att ett räddat liv är som att rädda hela mänskligheten.

Tidningen har även talat med Laura Cazes, projektledare vid Central Welfare Board of Jews. Hon påpekar att invandring länge varit en centrala fråga för organisationen samt för judenheten i större bemärkelse – även innan Förintelsen. Tidigare har det handlat om att hjälpa judiska invandrare att etablera sig i Tyskland. Men nu, när så många invandrare kommer från Afrika och Mellanöstern, vill organisationen använda sin kunskap för att bistå även dem.

Dessutom har man tagit hjälp av den israeliska "humanitära organisationen" IsraAID, och hjälpt den upprätta en filial i Tyskland. IsraAID har i sin tur tagit med sig socialarbetare, psykologer och specialutbildade traumaexperter för att hjälpa invandrare på plats i Europa. Vissa av experterna talar arabiska, vilket anses givande eftersom många av invandrarna talar det språket.

Aron Schuster säger samtidigt att han är medveten om att det finns judar som oroar sig för invandringen från Mellanöstern till Europa, eftersom antisemitism anses vanligare bland dessa grupper. Han menar dock att antisemitism finns överallt, och oavsett så är det viktigt – poängterar han i tidningen – "att rädslan för antisemitism inte rättfärdigar att vara åskådare till en humanitär kris".

För sitt arbete tilldelades Central Welfare Board of Jews förra året det prestigefyllda nationella integrationspriset av den tyska förbundskanslern Angela Merkel, skriver Times of Israel.


Nyheter från förstasidan

Trudeau fortsätter regera Kanada

Vänstern behåller makten. "Folk har röstat för en progressiv agenda."0 

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0