Israeliskt företag i spionskandal

Publicerad 20 juli 2021 kl 11.07

Inrikes. Tiotusentals politiker, journalister och aktivister i olika länder kan ha utsatts för spioneri genom ett program utvecklat av det israeliska företaget NSO Group.

Gilla artikeln på Facebook

Minst 50.000 telefonnummer tillhörande bland andra journalister och aktivister kan ha utsatts för övervakning med hjälp av spionprogrammet Pegasus.

Avslöjandet kommer från Projekt Pegasus, ett samarbete mellan 80 journalister i 10 länder som samordnats av den franska organisationen Forbidden Stories och bland annat inkluderat Amnesty International.

Hittills har Projekt Pegasus research kunnat identifiera minst 180 journalister i 20 länder som kan ha utsatts för israeliska NSO Groups spionprogram under perioden 2016 och juni 2021. Det handlar om länder som Azerbajdzjan, Ungern, Indien och Marocko.

Även familjen till den mördade journalisten Jamal Khashoggi har utsatts.

– Som ett första steg måste NSO Group omedelbart stänga ned de system där det finns trovärdiga påståenden för missbruk. Något som nu Projekt Pegasus har överväldigande bevis för, säger Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty International, i ett uttalande.

Enligt Amnesty motbevisar avslöjandet NSO Groups påstående om att attacker med hjälp av deras spionprogram är sällsynta och beror på oseriös användning av tekniken. Företaget riktar nu kritik mot Projekt Pegasus avslöjande och hävdar att dess spionprogram endast används för legitima brottsutredningar och bekämpning av terror. Men Projekt Pegasus uppger sig tydligt visa att tekniken möjliggör ett systematisk missbruk.

– Det är uppenbart att deras agerande sätter fingret på den stora bristen på reglering av den här tekniken vilket skapat en vilda västern för attacker på aktivister och journalister. Innan företaget och branschen som helhet kan visa att de respekterar mänskliga rättigheter behöver vi införa ett omedelbart moratorium för export, försäljning och användning av övervakningsteknik, säger Agnès Callamard.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Uppsala-forskarnas upptäckt. Kvinnornas sömn påverkades dock i stort sett inte alls.0 

FHM: Även vaccinerade ska vara fortsatt försiktiga

Nya råden.. "Det blir en tydlig begränsning för ovaccinerade personer."0 

Extremt sällsynt svamp hittad på Gotland

Hade inte siktats på 120 år.. "En art man sneglat på i litteraturen men som känts helt otänkbart att återfinna."0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0