Asyladvokaten Emma Persson och Ivar Arpi.

Ivar Arpi: Asyladvokat tvingade SvD tysta mig

Publicerad 4 juni 2021 kl 10.28

Media. Under asylkaoset 2015 blev debattören Ivar Arpi tystad av dåvarande arbetsgivaren Svenska Dagbladet. Bakgrunden var påtryckningar från vänsteraktivisten och asyladvokaten Emma Persson. Arpi kände sig tvingad att följa censuruppmaningen.
"Jag hade precis fått barn och just fått mitt livs första fasta jobb, så jag ville inte bråka med mina chefer", skriver han på sin blogg.

Gilla artikeln på Facebook

Vänsteraktivisten Emma Persson rök under veckan ihop i sociala medier med den moderate riksdagsmannen Hanif Bali samt Stockholmspolisens yttre befäl på Södermalm Viktor Adolphson. Bakgrunden är en tweet där Adolphson berättat om att polisen gripit fyra illegala invandrare för att ha rånat en funktonshindrad kvinna.

Illegala invandrare som fått stanna rånade kvinna på Södermalm

Men att på det sättet uppmärksamma illegala invandrare som begår brott är fel, menar Persson, "eftersom såväl brottsoffer som misstänkta kan känna igen sig och eventuellt identifieras".

Hanif Bali ifrågasatte i en egen tweet det synsättet, och om det är ett problem att en "gärningsman kan känna sig utpekad". Han undrade även "hur slut är man som människa då?" om man vill skydda brottslingar som ger sig på funktionshindrade.

Och så var den infekterade debatten igång, i såväl sociala som traditionella medier, där bland annat vänsterkrav framförts om att Moderaterna borde sparka ut Hanif Bali ur partiet.

Censurerades av cheferna
Nu berättar den högerliberale opinionsbildaren Ivar Arpi i ett inlägg på sin blogg att han under sin tid som ledarskribent på Svenska Dagbladet blev tystad efter påtryckningar från Emma Persson. Anledningen var att han korrekt kallat henne "politisk aktivist" och ifrågasatte att hon under asylkaoset användes som "expert" i media på asylinvandring.

"Då tog det hus i helvete. Emma Persson började mejla mina chefer", berättar Arpi. Mejlandet ledde till att Arpi kallades till möten med sina "mycket nervösa" chefer på den vänsterliberala tidningen.

Cheferna på Svenska Dagbladet tvingade Arpi att ta bort sina inlägg från Twitter och Facebook och beordrade honom att inte skriva något mer om Emma Persson, "inte ens på ett sätt som kunde tolkas som att det hade med henne att göra". Tidningen bad till och med asylaktivisten om ursäkt.

Ivar Arpi berättar att han inte kände att han hade något val. "Jag hade precis fått barn och just fått mitt livs första fasta jobb, så jag ville inte bråka med mina chefer", skriver han.

Han berättar också att han ännu idag, sex år senare, skäms för att han inte stod på sig och motsatte sig SvD-censuren. "Jag skrev inget felaktigt. Jag startade inget drev", konstaterar han.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.