Asylbränderna
Den dömde och rummet på Migrationsverkets boende som han tände eld på.

"Jag är terrorist": Satte eld på asylboendet efter besked om utvisning

Publicerad 17 oktober 2018 kl 14.22

Inrikes. Den 24-årige asylsökaren skulle få ett beslut om att han skulle utvisas. Då tände han eld på sitt asylboende och Migrationsverkets bil som stod utanför boendet.
– Jag är terrorist och riskerar fängelse i 10-15 år om jag utvisas, sade han till en annan boende innan han tände på.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Migrationsverkets bil.

© Polisen

24-åringen visar upp sina händer för polisen.

Brotten begicks natten mot den 26 juli 2018 vid Åbyanstalten, en anläggning med ett hundratal sängplatser utanför Uppsala som Migrationsverket använder som återvändandeenhet.

Migrationsverket hade planerat att ha ett möte med 24-åringen, som är medborgare i Turkiet, för att ge honom besked om han skulle utvisas.

På kvällen hade en granne på biendet pratat med 24-åringen, som då förklarade att han var "en terrorist" från Turkiet och efterlyst. Han uppgav också att han inte kunde utvisas för då riskerade han ett långt fängelsestraff.

Vid 03-tiden på natten tände 24-åringen först eld på sitt sovrum på boendet med hjälp av tändare och en hög med kläder. Sedan gick han ut och slog sönder rutan till en bil tillhörande Migrationsverket som stod utanför och tände eld även på bilen.

I det hus som ligger närmast de parkerade bilarna bodde familjer, kvinnor och barn, enligt en tillförordnad enhetschef på boendet.

– Det var mycket hysteri, skrik och gråt, framförallt från barnen, berättade chefen under rättegången.

– Flera dagar efter branden var det upprörd stämning på boendet. De boende insåg att det hade varit skarpt läge och insåg att de kunde ha dött.

När polisen kom till platsen greps asylsökaren. Nu har Uppsala tingsrätt dömt honom för grov skadegörelse och mordbrand till rättspsykiatrisk vård.

I förhör med polisen berättade mannen att han har flytt från Turkiet efter att ha jobbat i parlamentet som rådgivare. Han hade "vistats i länder där det har pågått krig" och ansåg att "om han blir tillbakaskickad till Turkiet är han lika med död", enligt förhörsprotokollet.

Tingsrätten slår dock fast att 24-åringen ska utvisas eftersom det rör sig om "två allvarliga brott varav det ena är mycket allvarligt"


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

ÖB:s "bekräftade ubåt" i Kanholmsfjärden var havsboj från SMHI

Myndigheten har mörkat pinsamma missen. Uppgifterna om blundern belades med sekretess "av hänsyn till rikets säkerhet".0 

Ekonominyheter

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.