"Tegelladan är ett litet HVB-hem med sex platser, beläget i Skurups kommun. Möjligheten att se, möta, ungdomarna är god utifrån storlek, struktur och den miljö som Tegelladan erbjuder. HVB-hemmet drivs av ägare och personal med gedigen kompetens av socialt förändringsarbete och arbete med ensamkommande barn."
Så beskriver företaget som driver det aktuella HVB-hemmet sin egna verksamhet. Men hur gedigen kompetens och erfarenhet av flyktingbarn personalen än må ha måste situationen på boendet den 6 oktober förra året beskrivas som smått kaotisk.
Mordbrand och skadegörelse
Den aktuella dagen ska 17-åringen ha befunnit sig i ett upprört tillstånd. Han ville bland annat att HVB-hemmet skulle betala en biljett till honom så han kunde åka och besöka sina kompisar i Helsingborg.
När han inte fick det tog han en glaskaraff och några kaffekoppar och slängde dem i väggen.
Det fanns planer på att låta honom köpa nya kläder men ansvarig personal ändrade sig eftersom 17-åringen misskött skolan.
– Jag ska slå sönder mitt rum och inte komma tillbaka, ska han enligt personal ha sagt strax innan branden.
Vid 16:20-tiden kom flyktingbarnet ut från sitt rum och gjorde personal uppmärksam på att han anlagt en brand. En man från personalen fattar tag om en brandsläckare och rusar in till asylsökarens rum och släcker branden som startats i sängen.
Tack vare att flyktingbarnet varnade för sitt pågående branddåd kunde branden på ett tidigt stadium släckas utan att någon person kom till fysisk skada. Skadorna blev högst begränsade men branden hade kunnat riskera liv och hälsa för personal samt boende på HVB-hemmet.
Spridningsrisk existerade
Om branden inte släckts omgående hade det kunnat gå illa.
"Utan åtgärd från personalens sida hade branden troligtvis snabbt spridit sig till hela boenderummet. Eftersom dörren till rummet, enligt de uppgifter som räddningstjänsten tagit del av, lämnades öppen vid den aktuella händelsen hade branden också inom ett par minuter spridit sig till de allmänna utrymmena utanför boenderummet", skriver en brandingenjör i ett sakkunnigutlåtande.
I samband med den tekniska undersökningen av rummet noteras att sänglampan är skadad. Flyktingbarnet nekar dock till den skadegörelsen och inget kan binda honom till att ha förstört lampan.
Polis kallas emellertid till platsen och 17-åringens grips. I förhör erkänner han branden men menar att han inte gjort något brottsligt.
Asylsökaren har förklarat att bakgrunden till branden var att han kände sig missnöjd med situationen på boendet. Flyktingbarnet skyller bland annat på att han haft sömnproblem.
Planerade att förstöra allt
Föreståndaren för HVB-boendet överhörde ett samtal några veckor innan branden som flyktingbarnet hade med några kompisar. Enligt föreståndaren ska flyktingbarnet vid detta tillfälle då sagt något i stil med:
– Om jag inte får som jag vill ska jag bränna ned stället.
Ordalydelsen är i det närmaste exakt densamma som ett annat flyktingbarn yttrade innan han brände ned sitt asylboende till grunden utanför Uppsala i december 2015, efter att ha nekats godis.
Slipper fängelse, utvisning samt skadestånd
När brottet begicks var flyktingbarnet, baserat på hans påstådda uppgifter, bara 16 år gammal och därför blir påföljden mild i flera hänseenden. Tingsrätten bestämmer att den afghanske yngligen ska genomgå ungdomsvård. Tingsrätten anser också att gärningen är tillräckligt allvarlig för att ungdomsvården ska kombineras med 40 timmar ungdomstjänst.
Ett yttrande från socialtjänsten som inhämtats i målet slår fast att flyktingbarnet har "svårigheter att kontrollera sina impulser vid frustration och ilska". Han är sedan tidigare dömd till dagsböter för skadegörelse.
Fortfarande asylsökande
17-åringen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige i augusti 2015, det vill säga nära inpå det asylkaos som bröt ut under hösten samma år. I slutet av den gångna veckan hade han ännu inte fått besked från myndigheten om han får stanna i Sverige.
– Det finns inget beslut i ärendet, konstaterar Migrationsverkets presstjänst.
Flyktingbarnet bor för närvarande, enligt domen, på ett annat HVB-hem i Skåne.
Fria Tider har under dagen ringt upp föreståndaren för HVB-hemmet som förklarat att branden på asylboendet var en engångsföreteelse. Branddådet har heller inte lett till att verksamheten ändrat på sina rutiner.
– Nej, svarar föreståndaren kortfattat.