Foto: Privat

Jan Emanuel Johansson (S) fast för skattebrott

Publicerad 9 februari 2012 kl 22.54

Inrikes.Riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson (S) misstänks för skattebrott i ett av sina skattefinansierade välfärdsbolag. Efter att ha blivit utsatt för en husrannsakan begär han nu den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) som advokat.

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter lång spaning och skattemyndigheternas revision av det behandlingsbolag som Jan Emanuel driver tillsammans med en kompanjon som polisen kunde avslöja omfattande ekonomisk brottslighet, skriver Gotlands Tidningar i sin nätupplaga.

De båda männen har under många år drivit behandlingshem på Gotland och i Norrtälje. Jan Emanuels kollega anhölls av åklagare Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Efter en husrannsakan mot de båda männen ska kollegan ha försatts på fri fot.

- Men både han och Jan Emanuel är dock fortfarande misstänkta för skattebrott, säger Rolf Öström, kriminalinspektör på ekobrottsmyndigheten och stationerad hos polisen på Gotland, till Gotlands Tidningar.

Hösten 2011 skrev Fria Tider att en av Jan Emanuel Johanssons kompanjoner misstänktes för skattebrott och samarbete med ett mc-gäng. Det var dock ytterligare ett fall och rörde en helt annan verksamhet.

Jan Emanuel Johansson har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna under flera år. Idag har han inga uppdrag i riksdagen men är invald i Norrtäljes kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Samtidigt har han tjänat många miljoner på skattefinansierad välfärdsverksamhet. Enligt Norrtelje tidning drog hans bolag in över en kvarts miljard kronor i vinst under 2010.

När Gotlands Tidningar kontaktar Jan Emanuel Johansson väljer han att låtsas som att han inte känner till att han är misstänkt för något brott.

- Vad har du fått det ifrån? Det där har du fått om bakfoten, säger han till tidningen.

Men vid det här laget hade Jan Emanuel Johansson redan hunnit ansöka om att få Thomas Bodström (S) förordnad som skattefinansierad försvarare. Och han i sin tur hävdar att Jan Emanuel är helt oskyldig.

- Det här är helt fel. Han har bara förlorat pengar och det finns inga vinster att bokföra i det här bolaget, säger den forne justitieministern till Gotlands Tidningar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Aftonbladet-profilen åter i rampljuset. "Jag i mötet med sköterskan: Jonna Sima? Ja, Aftonbladet läser jag INTE!" 0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0 

Van Morrisons nya album stämplas som antisemitiskt. Har låtar som "They Own the Media".0