Jan Emanuel vill "skrota asylrätten"

Publicerad 9 april 2024 kl 11.18

Inrikes. Asylbaronen Jan Emanuel, som startat partiet Folklistan med Sara Skyttedal, säger att partiet vill avskaffa asylrätten som den ser ut idag. Detta eftersom systemet är "orättvist" för invandrare som inte får komma.

Dela artikeln

– Asylrätten gör att de personerna som har ekonomi, och de möjligheter som det krävs för att kunna betala en flyktingsmugglare för att ta sig över hav, har skapat en enorm orättvisa, sade Jan Emanuel på en presskonferens idag.

Oligarken Jan Emanuel, som tidigare var riksdagsledamot för Socialdemokraterna, har själv skapat en del av sin skattefinansierade förmögenhet på boenden för "ensamkommande flyktingbarn".

Nu har han startat partiet Folklistan tillsammans med den avhoppade KD-profilen Sara Skyttedal.

Under dagens presskonferens presenterade duon tre ytterligare kandidater inför EU-valet – alla med vänsterprofil. Det rör sig om Hans Palo, (socialdemokrat från Övertorneå), Amilia Stapelfeldt (liberal opinionsbildare) och Peter Söderlund (tidigare ledamot i Miljöpartiets partistyrelse).

Jan Emanuel har tidigare uppgett att han fått godkänt av Socialdemokraterna att ta "timeout" för att engagera sig i Folklistan. Detta tillbakavisades dock av S, som istället krävt att oligarken lämnar partiet. Det har han nu också gjort.

– Han kan inte vara medlem i vårt parti, oavsett om man kallar det för en lista eller ett parti, vilket det de facto är, sade partisekreteraren Tobias Baudin till TT på måndagen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.