Janne Josefsson.

Janne Josefsson: Många vänsterextremister i public service

Publicerad 22 juli 2017 kl 16.33

Inrikes. Det har funnits många kommunister och vänsterextremister i public service. Det säger den granskande journalisten Janne Josefsson i en ny intervju. Han anklagar också SVT för att ha försökt tysta kritik samt stoppa granskande journalistik om kommunismen.

Gilla artikeln på Facebook

Under sitt sommarprogram i Sveriges Radio var Janne Josefsson mycket kritiskt mot SVT. Där sade han bland annat att en SVT-chef hade ifrågasatt varför han granskade kommunister.

Nu fortsätter han kritiken i en intervju med Expressen.

– Det har varit många kommunister och vänsterextrema i public service under de åren då jag jobbat där. När jag började på 1970-talet var det en strid mellan Moskva och Peking på redaktionen på Sveriges radio. Det är ju därför jag också senare fick höra från en chef på SVT: "Varför ska du göra granskningar av kommunister, det är ju Svenska Dagbladet som ska göra det". Nu i efterhand låter det ju inte klokt, men så var det, säger Janne Josefsson till tidningen.

När Josefsson fick tevepriset Kristallen ska hans redaktör ha fått en order från en högt uppsatt tv-chef på Sveriges Television om att Janne skulle tas ned från scenen om han sade något kritiskt om SVT.

Då Janne Josefsson konfronterade chefen påstod denne först att det inte var sant, men erkände sedan och påstod att han hade fått tillfällig "hjärnblödning" när han sa det. Chefen ska då också ha uppmanat Josefsson att hålla tyst om det inträffade.

Janne Josefsson säger vidare att SVT Kulturnyheterna spridit falska nyheter om honom.

När han nyligen anklagade Botkyrka kommun för att bränna Astrid Lindgrens äldre böcker för att de innehåller "rasistiska" ord, påstod Kulturnyheterna att det inte var sant – trots att Botkyrka hade erkänt att böckerna går till sophanteringen, där de enligt Josefsson bränns. Detta är verkligen "fake news", menar Janne Josefsson.

Josefsson kritiserar också SVT:s och Sveriges Radios bevakning av presidentvalet i USA, och menar att den var snedvriden för att gynna Hillary Clinton. Han tog sig för pannan, förklarar han för Expressen.

Janne Josefsson säger att han är orolig för utvecklingen på Sveriges Television. Enligt Josefsson delar SVT ut politiskt korrekta ordlistor för att journalisterna ska lära sig att inte använda ord som till exempel "förort" och "tiggare" eftersom det kan väcka fel tankar hos svenskarna. Förort ska heta "socioekonomiskt utsatt område". Det visar på en ängslighet i organisationen, menar han.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sjunde dödsfall i Italien

Över 200 smittade i EU-landet. Österrike överväger att införa kontroller vid gränsen på nytt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0