Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki hånas för "kappvändning": Nu vill han ha hårdare straff

Publicerad 16 september 2020 kl 21.38

Inrikes. Nu väljer ingen mindre än kriminologen Jerzy Sarnecki att sälla sig till skaran som kräver längre fängelsestraff för gängkriminella. Följden har blivit att den 73-årige vänsterakademikern hånas på sociala medier.

Gilla artikeln på Facebook

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, har i årtionden använts som medieorakel i frågor som rör brottsutvecklingen i Sverige.

I otaliga medieframträdanden har han gång på gång och oftast oemotsagt fört fram sina radikala vänsterteorier om att det är "socioekonomiska faktorer" som förklarar brottslighet och att hårdare straff inte hjälper. Han har också konsekvent påstått att brottsligheten i Sverige i själva verket minskar.

Men den nuvarande kraftiga ökningen av det grova gängrelaterade våldet i Sverige är uppenbarligen något som inte ens Sarnecki kan snacka bort. Och i en artikel i Kvartal föreslår han nu själv att straffen för unga gängkriminella ska skärpas.

Han vill bland annat slopa den kontroversiella ungdomsrabatten för unga som begår grova brott.

"Det råder ingen tvekan om att inlåsning av de mest våldsbenägna individerna skulle minska gängens brottslighet", medger Sarnecki i artikeln.

I en kommentar till Expressen föreslår han att en 17-åring som begått ett gängmord ska låsas in i tio år snarare än i tre år som idag.

På sociala medier hånas den 73-årige professorn för sina nyvunna insikter om brott och straff.

"Installationen heter 'Jerzy Sarneckis kappvändning - en exposé om brott & straff'", twittrar exempelvis Katerina Janouch. Hon illustrerar med skärmdumpar från artiklar i vilka Sarnecki nyligen – med hänvisning till "forskningen" – påstått att hårdare straff inte minskar brottsligheten.

Själv förnekar dock Sarnecki att han skulle ha vänt kappan efter vinden.

– Det här är ingen vändning. Men vi har en annan situation i dag med brutala gängmord och en våldsam subkultur där unga människor är beredda att dö och döda för småsaker. Då krävs det resoluta åtgärder, säger han till Expressen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0