Jimmie Åkesson tvekar om Fallenkvist

Publicerad 17 oktober 2022 kl 07.06

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritiserar nu medarbetaren Rebecka Fallenkvists kommentar om Anne Frank. Han säger i SVT:s "Agenda" att Fallenkvists förklaring kanske är rimlig, men att det är förkastligt att uttrycka sig som hon har gjort.

Dela artikeln

Rebecka Fallenkvist, en av de främsta profilerna i SD:s videokanal Riks, har tagits ur tjänst och utreds av partiet.

Bakgrunden är att judiska organisationer kritiserat ett inlägg Fallenkvist skrev på Instagram. Där kommenterade hon att hon läst Anne Franks dagbok.

"50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv", skrev Riks-profilen.

På sociala medier går åsikterna isär om huruvida det var olämpligt att skriva som Fallenkvist gjorde. Vissa har påpekat att SVT själva har rapporterat om "fräckisar och tankar om sex" i den aktuella dagboken, som finns i två versioner. Den ena versionen innehåller mer sexuellt innehåll än den andra, men det är oklart vilken version Riks-profilen hade läst när hon skrev inlägget.

I SVT:s Agenda på söndagskvällen pressades SD-ledaren Jimmie Åkesson av den kvinnliga programledaren, som slog fast att Fallenkvist har "vanhedrat Anne Frank".

Åkesson svarade:

– Folk säger dumma saker hela tiden. Sedan har hon själv försökt att förklara det här på olika sätt, vilket väl är en rimlig förklaring kanske, men jag tycker att det är ett förkastligt sätt att uttala sig på så klart.

Under söndagen har en rad internationella medier skrivit om Rebecka Fallenkvists kommentar. Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, har sällat sig till dem som fördömer Fallenkvists inlägg. På Twitter kallar han inlägget för en ”avskyvärd förolämpning, respektlös mot minnet av Anne Frank”.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.