Josefsson: Sverige har blivit en apartheidstat

Publicerad 16 september 2019 kl 17.43

Inrikes. Sverige kallas för en "mångkultur" men politikerna har egentligen skapat apartheid, skriver Janne Josefsson i en krönika i DN. Ju mer landet spårar ur, ju mer desperata och populistiska blir makthavarna i sin retorik, menar han.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i somras som Dagens Nyheter meddelade att man värvat den folkkäre journalisten Janne Josefsson som ny krönikör i tidningen, rimligtvis som ett försök från DN:s sida att återupprätta sin journalistiska trovärdighet.

I en ny krönika liknar nu Josefsson Sverige vid en apartheidstat.

"Vi kallar det mångkultur men i själva verket har vi skapat en social, ekonomisk och mänsklig apartheid i Sverige. Oavsett vilken regering vi haft så har segregationen tilltagit", skriver han i sin DN-krönika, som placerats bakom betalvägg.

Vidare berättar Janne Josefsson att Sverige, vart han än åker i landet, inge längre är ett land. Det handlar snarare om skilda världar, menar han. Han tror inte det var ett avsiktligt politiskt försök att förstöra landet, utan snarare ett totalt misslyckande från politikernas sida – oavsett vilken regering som styrt. På Sjumilaskolan på Hisingen i Göteborg talar färre än en procent, runt fyra elever av 500, svenska som modersmål, påpekas det. De flesta talar arabiska och somaliska. Var fjärde pojke på skolan blir kort efter avslutad skolgång kriminell.

Trots allt prat om "integration", har segregationen bara blivit värre.

Enligt Janne Josefsson har den politiska förnekelsen kring vad som verkligen skett i Sverige på senare tid bytts ut mot "extremt hårda ord" från styrande politiker, som när justitieminister Morgan Johansson (S), efter att en tungt kriminell värdetransportrånares flickvän mördats på öppen gata i Malmö, kallade gärningsmännen för "avskyvärda odjur".

Josefsson menar att dessa uttalanden visar på en desperation hos politikerna; att de inte vet hur de ska lösa problemet.

Den tidigare SVT-journalisten avslutar med att påpeka att vi har fått det samhälle vi förtjänar, och undrar när krutröken kommer lägga sig. Sverige sägs ju vara "världens bästa land", enligt Josefsson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0