"Kalla mig inte hora!" – fackets kampanj efter tågattackerna

Publicerad 28 februari 2021 kl 17.21

Inrikes. Fakförbundet Seko har startat en kampanj efter larmen om att tågpersonal utsätts för omfattande trakasserier och angrepp. "Kalla mig inte hora!" och "Sluta spotta på mig!" lyder några av budskapen.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av januari meddelade SJ att man övervägde att sluta göra uppehåll vid stationen i Kumla på grund av trakasserier som personalen utsätts för där.

Bland annat handlar det om resenärer som spottat på konduktörer och hotat tågpersonalen på olika sätt. Enligt Samhällsnytt är det afghaner, somalier och eritreaner som pekas ut som ansvariga för trakasserierna i området.

Enligt Seko är situationen dock på inget sätt ny – i en rapport från 2019 framgick att en av fyra ombordanställda varje vecka upplevde att de utsatts för sexuella trakasserier. Varannan ombordanställd Seko-medlem svarade att det dagligen eller någon gång i veckan förekom hot på arbetsplatsen.

"På frågan 'Förekommer det våld på din arbetsplats' svarade nästan en av fem av att det förekommer dagligen eller någon gång i veckan. Sju av tio av de tillfrågade bland tågvärdarna instämde helt eller delvis i att hot och våld var ett allvarligare problem i december 2019 jämfört med ett år tidigare", skriver Seko i en debattartikel i Aftonbladet.

Sekos krav för att förbättra situationen är: stopp för ensamarbete, ökad samverkan mellan tågoperatörer och samhället, bättre offentlig upphandling samt en utredning möjligheten till tillträdesförbud för hotfulla resenärer.

Det är "INTE okej" med de dagliga hoten mot tågpersonalen, konstaterar förbundet i sin kampanj.

Sekos kampanj, som främst ska föras i sociala medier, har dock stött på sarkastiska kommentarer.

"Lustigt att Kollektivtrafiken alltid ser till att informera sina resenärer på arabiska; utom när det verkligen behövs", skriver en användare på Twitter.


Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Fria Tider reder ut forskningsläget. Så kan den anmärkningsvärda skillnaden i beteende förstås.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0