Invandrarservice i Kalmar kan ha betalat ut 35 miljoner kronor för mycket i bidrag till invandrare de senaste tre åren.

" />

Invandrarservice i Kalmar kan ha betalat ut 35 miljoner kronor för mycket i bidrag till invandrare de senaste tre åren.

" />

Invandrarservice i Kalmar kan ha betalat ut 35 miljoner kronor för mycket i bidrag till invandrare de senaste tre åren.

" />
 

Kalmar kommun betalade invandrarnas böter, gymkort och utlandsresor - fick 35 miljoner för mycket i bidrag

Publicerad 26 juni 2012 kl 11.27

Inrikes.Invandrarservice i Kalmar kan ha betalat ut 35 miljoner kronor för mycket i bidrag till invandrare de senaste tre åren. Pengarna har bland annat gått till att betala fortkörningsböter, utlandsresor och träningskort, skriver Östran.

Gilla artikeln på Facebook

Svindeln med skattemedel inom Invandrarservice i Kalmar tros uppgå till mellan 500 000 kronor och 1 miljon kronor per månad, vilket kan bli upp till 35 miljoner totalt. Av en revisionsrapport framgår att det redan 2009 kom signaler om att allt inte följde regler och normer vid utbetalningar av invandrarbidrag. Det hela kan dock ha pågått ännu längre eftersom politikerna i Kalmar beslutade om ökad invandring redan hösten 2006.

Kommunens revisorer har granskat 25 av totalt 300 personakter och därefter har kritiken varit massiv mot de ansvariga i Socialnämnden. Men någon fullständig utredning kommer inte att göras om politikerna själva får bestämma. De vill istället mörka hela affären.

Sverigedemokraternas riksdagsman Thoralf Alfsson från Kalmar hävdar på sin blogg att skandalen kan vara ännu större än Kalmarpolitikernas skattefinansierade fiaskon Salvestaden och kinesiska Fanerdun.

"Och då gäller det som ansvariga politiker att lägga locket på", sammanfattar Thoralf Alfsson och konstaterar att det svenska systemet innebär att politikerna granskar sig själva.

"Det som är mest beklämmande är att det är så fruktansvärt enkelt med tanke på det politiska system som utgör hela kontrollsystemet eller internkontrollen. I kommunfullmäktige sitter bara politiker. I kommunstyrelsen sitter bara politiker. I socialnämnden sitter bara politiker och där är alla mån om att skydda sig själva och därmed även varandra", skriver Thoralf Alfsson.

Förutom Sverigedemokraterna har dock även en moderatpolitiker nu börjat kräva en utredning på egen hand.

– Det är locket på, säger Jan-Ingemar Lundström (M), som nu skriver till TV-programmet ”Uppdrag Granskning” för att få Janne Josefsson och hans kollegor att göra en djupdykning i Kalmars Invandrarservice.

– När man hittat så mycket felaktigheter när 25 av 300 akter granskats är det väl självklart att titta på de 275 som är kvar. Det är vårt ansvar som politiker. Det är skattebetalarnas pengar vi hanterar, säger Jan-Ingemar Lundström vidare till Östran.

Och att invandrarna fullkomligt badat i bidrag råder det igen tvekan om.

– Min bedömning är att det finns ett antal personer som är rädda för omfattningen av den här härvan. Man bävar för vad som finns i akterna, säger Jan-Ingemar Lundström när han ska förklara varför ingen av de andra politikerna vill utreda ärendet.

Varken Östran eller Barometern har dock velat släppa fram Sverigedemokraterna i rapporteringen om turerna runt Invandrarservice, trots att partiet har varit det mest utmärkande i frågan.

"Inte med ett enda ord nämner [Barometern] att Sverigedemokraterna yrkade på avslag för ansvarsfrihet för socialnämnden", skriver Thoralf Alfsson från Kalmar på sin blogg och fortsätter:

"Ingen av läsarna skall med andra ord veta något om hur SD agerade. Jag har svårt att finna ord för ett så ruttet agerande från länets största tidning och journalisten Carina Blomcrantz."


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0