SVT lanserade en sajt där besökare kunde massanmäla sig till landets friskolor.

Kan bli rättsliga åtgärder mot SVT:s vänstervridna spamverktyg

Publicerad 5 april 2018 kl 10.12

Inrikes. Friskolornas Riksförbund kan nu komma att vidta rättsliga åtgärder SVT:s så kallade satirprogram "Svenska nyheter", efter att programmet skapat en hemsida för att spamma Sveriges friskolor med ansökningar.

Gilla artikeln på Facebook

SVT:s så kallade satirprogram "Svenska Nyheter" skapade ett webbverktyg kallat "Skolko" där besökare kunde massanmäla sig till landets friskolor.

Syftet var aktivistiskt och skulle markera mot att framför allt barn till högutbildade föräldrar går på friskolor.

Men sajten har skapat en stor administrativ börda för friskolorna, som nu måste hantera alla anmälningar.

– Vårat fokus var ju att sätta fingret på en öm punkt i det svenska samhället, och det var att vi lite grann sviker principen om alla barns rätt till en bra och likvärdig skola, säger programmets producent Michael Lindgren till P3 Nyheter.

Lindgren har även kallat tilltaget för "satir", något han verkar ganska ensam om att tycka.

– Här handlar det om att man skapat en möjlighet att använda det här som spam och man har orsakat väldigt mycket merarbete för friskolor. Där har gränsen passerats för vad som är satir och vad det ska leda till. Då är det inte roligt längre, säger Friskolornas riksförbunds ordförande Ulla Hamilton till SVT.

Det vänstervridna spamverktyget har orsakat hundratals okynnesanmälningar gällande familjer som över huvud taget inte har någon avsikt att sätta sina barn i skolorna.

Under onsdagen stängdes spamverktyget ner efter att friskolorna lagt in ett filter som stoppar massanmälningarna. Enligt P3 överväger nu Friskolornas Riksförbund att vidta rättsliga åtgärder mot SVT.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0