Granatattackerna i Malmö
De två handgranaterna som aldrig detonerade.

Kastade handgranter mot lägenhet – frias

Publicerad 5 november 2015 kl 08.36

Inrikes. En 25-årig man åtalades för att i somras ha kastat två handgranater – som aldrig detonerade – mot en lägenhet i Malmö. Förra veckan friades han av tingsrätten för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse. Skälet: domstolen tvekar om granaternas explosionsförmåga.
– Jag håller på att kika på det här och ska läsa domen igen och därefter får jag fatta beslut om jag vill ha hovrättens prövning, säger kammaråklagare Daniel Svensson till Fria Tider.

Dela artikeln

Fria Tider har tidigare skrivit om fallet där en 25-årig man åtalades för att ha kastat ett par granater mot ett lägenhetsfönster i Kroksbäck i Malmö. I lägenheten fanns en kvinna.

25-åringen har hela tiden nekat till att ha kastat de båda granaterna mot lägenhetsfönstret. Men polisen lyckades säkra hans DNA från båda handgranaterna. Han är dessutom igenkänd av kvinnan som uppehöll sig i lägenheten. Därför anser Malmö tingsrätt det bevisat att 25-åringen har kastat granaterna, men väljer ändå att fria honom från den potentiella granatattacken eftersom det inte är fullständigt utrett att det verkligen rörde sig om skarpa granater.

"Sammantaget innebär det sagda att utredningen inte är tillräckligt robust för att säkert kunna slå fast att handgranaterna innehöll sprängmedel och därmed skulle ha kunnat detonera. Det är alltså inte klarlagt att [25-åringen] har använt sig av ett användbart medel för att åstadkomma en explosion. Det är vidare helt outrett om han vid tillfället har haft möjlighet att välja ett tjänligt medel för att framkalla dessa effekter", står det i domen.

När vi ringer upp kammaråklagare Daniel Svensson som åtalade 25-åringen så har han tagit del av domen och överväger att överklaga målet till hovrätten.

– För tillfället så håller jag på att kika på detta, berättar han för Fria Tider.

Polisen utgick ifrån att det rörde sig om skarpa handgranater och tillkallade bombgrupp. Handgranaterna forslades bort på ett säkert sätt och destruerades senare. I efterhand finns det ingen möjlighet att analysera dem.

Enligt kammaråklagaren hade det i princip inte gått att sköta ärendet annorlunda.

– Det är ju ingen som vill ta med händerna där och pilla isär och kolla på handgranaten, säger Daniel Svensson som dock tillägger att han inte kan utesluta att vidare teknisk analys, exempelvis röntgenundersökning, av objekten hade kunnat genomföras.

– Jag är nog inte rätt man att fråga.

Trots att åklagaren inte instämmer med slutsatsen i domen så medger han att den är välformulerad.

– Tingsrättens dom är ju välskriven och så. Jag får ju naturligtvis ta fasta på vad de har skrivit och se om jag delar den uppfattningen i alla delar eller om jag har möjlighet att tro att man kan vända det i hovrätten, förklarar han.

Är du fortfarande helt övertygad om att granaterna var sprängdugliga?

– Min uppfattning är ju att det har varit på det här sättet, sen handlar det ju om bevisningen är tillräcklig. Jag gick ju på åtal på just att jag uppfattade det som att det var en sådan konkret fara som det behövs för att det ska vara ett försök till grov allmänfarlig ödeläggelse.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Inrikes

Regeländring för invandrare. Hälften av alla som börjar SFI hoppar av idag.0 

Utsatta området tas över av konkursförvaltare. Nu har beslutet klubbats av Stockholms tingsrätt.0 

"Käften, sossefetto", "vinhäxa": Hanif Balis nya bråk med Strandhäll

Personangreppen haglar.. M-politikern anser att Annika Strandhäll utsatt honom för "rasism".0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur