Katrineholm avvecklar välfärden - satsar på somalier

Publicerad 25 mars 2012 kl 23.59

Inrikes.I sörmländska Katrineholm håller välfärden på att slås i spillror och kostnaderna kommer att skena de kommande tio åren, visar en ny prognos. Samtidigt som välfärden nedmonteras i Katrineholm lovar kommunalrådet att man nu kommer att satsa på nyanlända somalier framför svenska skolbarn.

Gilla artikeln på Facebook

Katrineholms kommun har gjort en prognos på vad välfärden förväntas kosta 2020.

Prognosresultatet tog politikerna på sängen - kostnaderna kommer skena.

Välfärden monteras ned
Om tio år kommer kommunens årliga kostnad för handikapp- och äldreomsorgen att öka med 125 miljoner, vilket motsvarar 1 400 dagisplatser, uppger SVT.

Byggandet av en ny bandyhall har redan fått blankt nej av kommunpolitikerna på grund av prognosen, något som kan leda till slutet för bandyn i Katrineholm. Förutom uteblivna satsningar på bandyn har även 50 lärare varslats om uppsägning.

- Det kommer att bli skattehöjningar, vi kommer att få betala mer själva, det kommer att bli mer volontärarbete, det kommer att behövas mer sponsring, meddelar det socialdemokratiska kommunalrådet Göran Dahlström.

Satsar på somalier
Trots att kommunen saknar pengar till välfärd väljer man att ta emot hundratals somaliska invandrare. Detta trots att det inte finns en enda ledig lägenhet i kommunen. Göran Dahlström har därför vänt sig till regeringen för att få extra finansiellt stöd. Får kommunen inga pengar säger han att verksamhet måste ställas emot verksamhet och grupp emot grupp.

- Svenska barn som behöver hjälp i skolan kanske inte kan få det för att de somaliska barnen är de som har större behov, lovade Göran Dahlström i en intervju med SR i januari.

- Det är ett paradigmskifte vad det gäller den generella välfärden, avslutar Göran Dahlström.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus