KD-toppens George Floyd-attack mot Mira Aksoy: "Önskar att det hade hänt dig"

Publicerad 9 juni 2020 kl 16.02

Politik. Gilite Rugerero, Kristdemokraternas vice ordförande i Nora, attackerar Black lives matter-kritiker på Twitter. Bland annat önskar han att debattören Mira Aksoy drabbas av samma öde som afroamerikanen George Floyd, som avled vid ett polisingripande i Minnesota 25 maj. När Fria Tider ringer upp Rugerero står han dock inte fast vid uttalandet.
  – Jag har ångrat det jag har sagt, säger Gilite Rugerero till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i torsdags förra veckan som Gilite Rugerero, Kristdemokraternas vice ordförande i Nora, gick till attack mot människor på Twitter som uttrycker sig kritiskt om Black lives matter-rörelsen. En av dem som fick smaka på den lokale KD-toppens vrede var debattören Mira Aksoy, tidigare aktiv i Moderata ungdomsförbundet och efter det i Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Anledningen till ilskan var att Aksoy skrivit ett inlägg på Twitter där hon är kritisk till den poliskvinna som knäböjde med Black lives matter-demonstranter i Stockholm. I ett annat inlägg ifrågasätter hon att George Floyd dödades på grund av sin hudfärg. Polismannen Derek Chauvin är häktad misstänkt för att ha vållat den afroamerikanske mannens död.

"Hahahah du är nog den mest irriterande jävla person på twitter just nu. Vad dödas han av då? Önskar det hade hänt dig. Då hade jag uttryckt mig precis som du gör", twittrade KD-politikern till Mira Aksoy.

Men att en kristdemokratisk politiker uttrycker sig på det sättet väcker reaktioner. Många tycker det är olämpligt av Rugerero att uttrycka sig på det sättet.

Ångrar sig
På Kristdemokraterna i Noras hemsida finns inte Gilite Rugereros namn med. Men Fria Tider har pratat med Bert Parsmo, som sitter i styrelsen för partiets lokalavdelning, och han bekräftar att Rugerero numera är vice ordförande för lokalavdelningen.

Och när Fria Tider ringer upp Gilite Rugerero är han djupt ångerfull.

– Jag skrev att jag önskade att det hänt dig (Mira Aksoy red. anm.) precis som det hänt George Floyd. Jag uppfattade det som att hon förnekar att George Floyd dödades av poliser, säger han.

– Därför skrev jag sådär i irritation, men jag har ångrat det jag har sagt.

Möte med partiet
Gilite Rugerero kommer nu träffa lokale partiordföranden John Sundell, som även är kommunfullmäktigeledamot för Kristdemokraterna i Nora, för att diskutera Twitterincidenten. Han har ännu inte bett Mira Aksoy om ursäkt för sin tweet.

– Det har jag inte gjort än. Jag väntar på att prata med partiet för att ta det här vidare, förklarar han.

KD-toppen vill därefter inte svara på fler frågor kring Twitterbråket.

– Vi hade olika åsikter. Och jag kan ha uppfattat saker lite olikt henne. Innan jag svarar på fler frågor vill jag prata med partiet kring detta, säger Gilite Rugerero.

Fria Tider har inför publiceringen av denna artikel sökt John Sundell, lokal ordförande för Kristdemokraterna i Nora.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.