Val 2014

Åkesson förnekar skattebrott

Publicerad 5 september 2014 kl 00.27

Skatt. Sverigedemokraternas ledning avfärdar Aftonbladets uppgifter om att man skulle ha gjort sig skyldiga till skattebrott genom att dra av moms för partiets kostnader i bolaget Blåsippan AB. Kostnaderna härrörde inte från partiet utan från ett dotterbolags verksamhet, enligt Jimmie Åkesson.

Gilla artikeln på Facebook

I ett uttalande i den egna partitidningen SD Kuriren säger Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson, som pekats ut som potentiell skattebrottsling av Aftonbladet, att kostnaderna som bolaget gjort avdrag för i partiets helägda bolag Blåsippan AB verkligen var hänförliga till bolaget, och inte till partiet.

Sverigedemokraterna som parti är inte momsregistrerat och får precis som andra ideella föreningar inte göra avdrag för moms. Därför, hävdar Aftonbladets källa Daniel Assai, ska SD-ledningen ha skapat bolaget Blåsippan AB och momsregistrerat det, formellt för försäljning av SD-produkter i en webbutik. Därefter ska SD-ledningen ha låtit partiets leverantörer fakturera bolaget och på så vis fått Skatteverket att betala ut momsen på partiets inköp till bolaget, trots att partiet inte har rätt att få tillbaka ingående moms.

Några fakturor som Aftonbladet har kommit över rör utbildning och utrustning för journalistisk verksamhet och uppgår till närmare 800.000 kronor. De ska enligt Aftonbladet ha betalats av Blåsippan med pengar som partiet tillfört bolaget genom ett aktieägartillskott. Assai, som är tidigare SD-politiker, hävdar att själva syftet med bolaget var att på detta sätt kunna lyfta moms på partiets utgifter.

Men enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson är allt ett missförstånd. Tjänsterna och utrustningen användes enligt honom inte av partiet utan av Blåsippans dotterbolag.

– Bakgrunden till de tjänster bolaget köpte under 2011 var att det då fanns ägarbeslut om att initiera en satsning på webb-tv. Denna satsning bar aldrig frukt utan utmynnade till vad som idag är nättidningen Samtiden.nu, säger Jimmie Åkesson till SD Kuriren.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Skatt

Studie: Sverige behöver halvera marginalskatt

Konkurreras ut av utlandet.. Nästan inga nya stora företag skapas i Sverige – på grund av bostadsmarknaden och skattetrycket.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0