Val 2014

Åkesson förnekar skattebrott

Publicerad 5 september 2014 kl 00.27

Skatt. Sverigedemokraternas ledning avfärdar Aftonbladets uppgifter om att man skulle ha gjort sig skyldiga till skattebrott genom att dra av moms för partiets kostnader i bolaget Blåsippan AB. Kostnaderna härrörde inte från partiet utan från ett dotterbolags verksamhet, enligt Jimmie Åkesson.

Gilla artikeln på Facebook

I ett uttalande i den egna partitidningen SD Kuriren säger Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson, som pekats ut som potentiell skattebrottsling av Aftonbladet, att kostnaderna som bolaget gjort avdrag för i partiets helägda bolag Blåsippan AB verkligen var hänförliga till bolaget, och inte till partiet.

Sverigedemokraterna som parti är inte momsregistrerat och får precis som andra ideella föreningar inte göra avdrag för moms. Därför, hävdar Aftonbladets källa Daniel Assai, ska SD-ledningen ha skapat bolaget Blåsippan AB och momsregistrerat det, formellt för försäljning av SD-produkter i en webbutik. Därefter ska SD-ledningen ha låtit partiets leverantörer fakturera bolaget och på så vis fått Skatteverket att betala ut momsen på partiets inköp till bolaget, trots att partiet inte har rätt att få tillbaka ingående moms.

Några fakturor som Aftonbladet har kommit över rör utbildning och utrustning för journalistisk verksamhet och uppgår till närmare 800.000 kronor. De ska enligt Aftonbladet ha betalats av Blåsippan med pengar som partiet tillfört bolaget genom ett aktieägartillskott. Assai, som är tidigare SD-politiker, hävdar att själva syftet med bolaget var att på detta sätt kunna lyfta moms på partiets utgifter.

Men enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson är allt ett missförstånd. Tjänsterna och utrustningen användes enligt honom inte av partiet utan av Blåsippans dotterbolag.

– Bakgrunden till de tjänster bolaget köpte under 2011 var att det då fanns ägarbeslut om att initiera en satsning på webb-tv. Denna satsning bar aldrig frukt utan utmynnade till vad som idag är nättidningen Samtiden.nu, säger Jimmie Åkesson till SD Kuriren.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Skatt

Studie: Sverige behöver halvera marginalskatt

Konkurreras ut av utlandet.. Nästan inga nya stora företag skapas i Sverige – på grund av bostadsmarknaden och skattetrycket.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0