KAN BERIKA: Kontroversiella Sularpsfarmen utanför Lund utreds för skattebrott samtidigt som man erhåller stora mängder skattemedel på att driva ett lukrativt boende för ensamkommande flyktingbarn. Ny hyllar Jimmie Åkesson verksamheten, som han menar "kan berika" Sverige.

Åkessons hyllning till asylentreprenörerna: "Kulturutbyte kan berika"

Publicerad 26 februari 2016 kl 14.37

Inrikes. Under ett besök på asylboendet Sularpsfarmen i Lund valde SD-ledaren Jim­mie Åkesson att berömma de skattefinansierade personerna bakom verksamheten. Enligt Åkesson visar boendet att det går att starta ett framgångs­rikt fö­re­tag på landet, skriver SKD.se.
– Kul­tur­ut­by­te kan be­rika, säger Jimmie Åkesson till tidningen.

Gilla artikeln på Facebook

Sularpsfarmen öppnade som utflyktsmål utanför lund 2014 och gårdens ägare Nabil Fakhro, som själv är invandrare från Mellanöstern, tecknade nyligen ett lukrativt hyresavtal med Lunds kommun som innebär att gården ska bli ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Trots att verksamheten är helt skattefinansierad och väntas leda till stora vinster för Fakhro försökte den turkiske entreprenören få det att låta som att det var någon sorts välgörenhet han sysslade med.

– Vi kan nog ge de här ungdomarna en bra start i Sverige och en tro på sig själva. I vår familj har vi slitit och tidvis varit i behov av samhällets stöd vilket har lett till att vi nu är fullt integrerade i det svenska samhället. Det här är vårt sätt att ge tillbaka till de som behöver hjälp, sade Nabil Fakhro i ett pressmeddelande i samband med att det lukrativa kontraktets slöts.

Bara ett halvår senare genomförde Skatteverket en razzia mot farmen, som misstänks ha begått skattebrott. Bloggaren Petterssons har publicerat förvaltningsrättens beslut om husrannsakan mot Nabil Fakhro här.

"Kan berika"
Men nu får alltså Fakh­ro och hans skattefinansierade verksamhet oväntad draghjälp av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Enligt SD-ledaren är verksamheten nämligen ett "lyc­kat ex­em­pel på in­teg­ra­tion i det svenska sam­häl­let", skriver Skånska Dagbladet.

Dessutom framhåller Åkesson, som besökte farmen i torsdags, att den kan fungera som ett bra exempel på hur man – med hjälp av offentliga medel – kan integrera svenskar med invandrare.

– Det an­dra är att Sularpsfarmen visar på en väg fram­åt. Fö­re­taget blir en del av det svenska/skånska sam­ti­digt som äga­rna tar med sig nå­got från sin ur­sprungs­kul­tur. Kul­tur­ut­by­te kan be­rika istäl­let för att vi lever seg­re­gerade, sade Jim­mie Åkesson.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0