Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet, NOA.

"Klanerna hotar samhällssystemet", enligt polisen

Publicerad 12 september 2020 kl 10.12

Inrikes. De släktbaserade klanerna är de farligaste kriminella nätverken som finns i Sverige. Det klargör nu polisen i SVT. De hotar hela demokratin och har ingen lojalitet till staten.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i SVT som Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet NOA, förklarar att det finns tre typer av kriminella nätverk i Sverige.

Löst sammansatta i invandrartäta områden, kriminella organisationer som mc-gäng samt klanerna, de släktbaserade nätverken, som det finns minst 40 stycken av i landet.

Grupperna är uppbyggda i form av en hierarki med 600 personer högst upp som ger order, till exempel beställningsmord. Under dessa finns det cirka 1.800 andra så kallade utförare och längst ned i hierarkin står 600 unga på väg in i nätverken. De finns över hela landet och utgår oftast från så kallade utsatta områden.

Men den typen av nätverk som är farligast är klanerna. De bygger upp egna rättssystem, som vägspärrarna man satte upp i Göteborg, och har ingen lojalitet till staten.

Klanerna hotar hela det demokratiska samhällssystemet.

– De strävar efter att bygga upp ett parallellt samhälle med ett parallellt rättssystem där lojaliteten och makten ligger hos familjen istället för hos staten, säger Linda H Staaf till SVT. Ur ett systemhotande perspektiv är det mycket, mycket allvarligt.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0