18-åriga Klara Rakic skapar reaktioner.

Klara, 18, påstod att det bara finns två kön – får hundratals aktivister efter sig

Publicerad 11 maj 2020 kl 17.33

Politik. Den 18-åriga gymnasieeleven Klara Rakic bjöds in till en debatt på Stockholms universitet och påstod då att det bara finns två kön. Nu har hon fått nästan hela kåren på universitetet att ta öppet avstånd ifrån henne.
– Det var väldigt många som blev chockade över det, säger hon till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Klara Rakic är inte bara elev på Östra Real i Stockholm, hon är även väldigt politiskt intresserad. Hon är engagerad i Moderat skolungdom, förbundsstyrelseledamot i Konservativa förbundet och har tidigare varit aktiv i Moderata ungdomsförbundet.

I samband med kårvalet på Stockholms universitet bjöds hon in till universitetet för politisk debatt. I debatten företrädde hon ett av de partier som ställde upp i årets kårval.

– Jag företrädde Konservativa partiet och gjorde ett uttalande om att det bara finns två kön, och då var det väldigt många som blev chockade över det, berättar hon för Fria Tider.

Att påstå att det bara finns två kön är nämligen väldigt kontroversiellt på universitetet. Den 18-åriga studentskan anklagas nu bland annat för att ha en "transfobisk retorik" och det har tagits initiativ till namninsamlingar för att protestera mot henne. Hundratals påstås ha skrivit på de olika protestlistor som cirkulerar på internet. Exakt hur många det rör sig om är svårt att avgöra eftersom det handlar om protestlistor och upprop som sprids i slutna kretsar och sällskap.

– Det är olika privatpersoner som har tvingat olika organisationer att ta avstånd ifrån mig offentligt, berättar Klara Rakic.

Den som kanske allra mest engagerat sig i kampen mot Klara Rakic är den transsexuelle aktivisten och Instagram-profilen "Pontus Skattberg". Enligt uppgift har han samlat ihop omkring 800 namnunderskrifter i protest mot Klara Rakics påstående att det bara finns två kön. Att döma av de namn från listan som offentliggjorts har personer från hela landet skrivit på. Pontus Skattberg är ett namn som inte förekommer i Skatteverkets folkbokföringsregister.

Nästan hela kåren emot sig

I fredags gick samtliga kårpartier på Stockholms universitet, förutom Konservativa partiet, ut i ett gemensamt protestuttalande med anledning av Klara Rakics kätterska påstående om att det bara finns två kön. Initiativtagare till uttalandet var S-studenter i Stockholm.

"Vi tar gemensamt starkt avstånd från diskriminering och de transfobiska uttalanden om könsidentiteter och könsuttryck som uttryckts under SUS kårval 2020", heter det i det gemensamma utspelet som avslutas: "Transfobiska uttalanden hör inte på något sätt hemma i Stockholms universitets studentkår och vi tolererar ingen diskriminering."

Trots uppståndelsen kring henne tycks Klara Rakic ta det hela med ro.

– Jag tycker att alla får ha sina åsikter, säger hon.

– Jag tycker att en öppen debatt alltid är bra, men jag tycker att det är synd att det har skapat en sådan häxjakt.

Hon står dessutom fast vid sin åsikt om att det bara finns två kön.

– Folk tog det jag sade ur sin kontext och utmålade mig som en transfob när jag var väldigt tydlig med att jag tycker att folk får klä sig som de vill, ha vilken livsstil de vill, vara veganer om de vill, jag kunde inte bry mig mindre, säger Klara Rakic och tillägger:

– Men på passet ska det bara finnas två kön.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.