Läget i ekonomin
VÄL RUSTAT: Svensk ekonomi är "väl rustad" för sämre tider, enligt finansministern.

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Publicerad 4 december 2019 kl 11.50

Ekonomi. Den svenska ekonomin är "väl rustad" för sämre tider enligt finansminister Magdalena Andersson. Men enligt Kronofogden är intresset för den svenska motsvarigheten till personlig konkurs – skuldsanering – just nu större än någonsin. Den svenska faktura- och inkassojätten Klarna rapporterar samtidigt att de fördubblat sina kreditförluster det senaste året, skriver Di.se.

Gilla artikeln på Facebook

Andelen fordringar som Klarna skrev av som kreditförluster har ökat med 107 procent på ett år. Fram till slutet av september i år uppgick Klarnas totala kreditförluster till nästan 1,2 miljarder kronor, skriver Dagens Industri som läst bolagets kvartalsrapport.

En lagändring i november 2016 gjorde det lättare att beviljas befrielse från sina skulder, och antalet personer som ansöker om skuldsanering ökar därefter kraftigt.

Första halvåret 2019 var det fler än någonsin tidigare. Fram till den sista juni i år hade nästan 10.900 personer ansökt, enligt Kronofogdens statistik.

– Det finns ett stort behov, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett pressutskick.

Skuldsanering innebär i praktiken att den skuldsatte slipper betala alla sina skulder, förutsatt att man är beredd att inte har några vita inkomster som överstiger existensminimum i fem år.

Det behöver inte handla om stora skulder. För unga kan det exempelvis vara lönsamt att ansöka om skuldsanering istället för att betala även relativt små skulder, för att exempelvis plugga i några år medan skuldsaneringen pågår.


Nyheter från förstasidan

Bah Kuhnke nobbad som EU-talman efter rasistattack

MP-profilen fick rungande nej av Europaparlamentet. Anklagade ledamöterna för att vilja skicka ut henne ur Europa.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.