Andreas Kleerup gästar TV4:s succéprogram "Så mycket bättre". Till höger: Hells Angels-bilden med pistol som skickades till exflickvännen.

Kleerup döms – hotade exflickvän med Hells Angels

Publicerad 13 november 2018 kl 13.39

Inrikes. Artisten och vänsterdebattören Andreas Kleerup, 39, har dömts till böter och skadestånd för att ha hotat sin före detta flickvän, bland annat genom att sms:a henne en bild på en maskerad man från Hells Angels beväpnad med pistol.

Gilla artikeln på Facebook

Andreas Kleerup, som har haft en konflikt med sin före detta flickvän, skickade i januari 2017 ett sms till henne med en bild på en maskerad person som håller i en pistol och har en väst med loggan Big Red Machine, som är en underavdelning till det kriminella motorcykelgänget Hells Angels.

Senare samma månad skickade den politiskt korrekte profilen andra sms med liknande tema.

"Sov på saken o ändra dig imorgon annars tar jag i på riktigt och slutar inte", stod det bland annat.

"Klurig fråga: vad rimmar på laser? Vad rimmar på Tranqilos? O vad rimmar på Bell´s Rangers?" löd ett annat sms som fortsatte:

"Det är alltid jobbigt när man inte känner sig trygg, värsta jag vet."

Enligt åtalet ringde Kleerup samma dag även upp exflickvännen och hotade henne genom att förklara att hon hade "skrivit under sin dödsdom" eller liknande.

Nu kommer domen: Andreas Kleerup döms till 80 dagsböter à 560 kronor, alltså sammanlagt 44.800 kronor. Han ska också betala 5.000 kronor i skadestånd till kvinnan.

"Med hänsyn till att det i fotografiet som skickades förekom en pistol och en väst med Hells Angels undergruppering Big Red Machines logotyp är bilden sådan att den typiskt sett framkallar allvarlig fruktan för den egna säkerheten hos den som får den skickad till sig", står det bland annat i domen.

Kleerup säger till Aftonbladet – som inte skriver ut hans namn – att han "verkligen" är "ledsen" för att exflickvännen uppfattat meddelandena som hot. Han påstår att det inte var hans mening att hota. 

Under förhör uppgav att kvinnan att hon trodde sig veta att den 39-årige vänsteraktivisten har samröre med kriminella anknutna till Big Red Machine, som hon beskriver som en undergrupp till Hells Angels. Hon konstaterade också att Kleerup åtminstone tidigare har missbrukat tunga droger.

– Jag är rädd för att han ska säga åt personer i den kretsen att skrämma mig på något sätt, förklarade exflickvännen.

Kvinnans nuvarande sambo har uppgett att han stod bredvid när hon pratade i telefon med Andreas Kleerup vid det tillfälle vänsteraktivisten ska ha hotat henne med en "dödsdom".

– Hon har varit skärrad och mycket ledsen efter samtalet. Hon sa att Kleerup hade hotat henne till livet, sade mannen och fortsatte:

– Jag har själv blivit hotad av Kleerup vid ett tillfälle för något år sedan. Vi kom i ordväxling och Kleerup kastade sig på mig. Han var likblek och påtänd vid tillfället och skrek att han skulle "sätta en gubbe" på mig, berättade sambon i förhör.

Andreas Kleerup är tidigare är dömd för narkotikabrott och skadegörelse. Han är känd för sina politiskt korrekta utspel och har bland annat proklamerat att han "har nolltolerans mot Sverigedemokraterna".


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

"Högskolan Dalarna" och Södertörn i toppen. I botten finns Karolinska institutet, Chalmers och Lund.0 

Olagligt låta patienter välja svensk läkare

DO:s dialogmöte med regionerna avslutat.. Något tillsynsärende blir det dock inte denna gång.0 

Förlängda skoldagar med läxläsning och träning testas i Sverige

Ska bryta stillasittandet.. Nu prövas en förlängd skoldag med fysisk träning och läxläsning, där 2.500 elever erbjuds att delta.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0