Foto: World Economic Forum

Knäpptyst i media om Zumas hatattack

Publicerad 18 mars 2012 kl 22.00

Media.Ett klipp som cirkulerar på nätet visar när Sydafrikas president Jacob Zuma sjunger en känd rasistisk hatsång som handlar om att jaga vita människor och meja ned dem med maskingevär. Men i svensk och övrig västerländsk storföretagsmedia nämns händelsen inte med ett enda ord.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i fredags som Fria Tider uppmärksammade filmklippet från styrande ANC-partiets jubileumsgala i Bloemfontein, där flera framträdande svenska socialdemokrater var på plats.

Klippet visar hur Sydafrikas president Jacob Zuma inför en dansande folkmassa sjunger en sång som handlar om att "skjuta ned vita boer med maskingevär".

Svensk media har som väntat inte skrivit om händelsen, men även från övrig västerländsk media har det den här gången varit fullkomligt knäpptyst. Vid en sökning på engelskspråkiga Google News Search kommer inte en enda artikel upp som berör Zumas utspel.

Händelsen är extra anmärkningsvärd eftersom ANC:s ungdomsförbunds ordförande Julius Malema just avsattes från sin position efter att bland annat ha kritiserats för att ha sjungit samma hatsång.

Afrikansk domstol har dessutom nyligen förbjudit sången och hänvisat till att texten är att betrakta som ett hatbrott, vilket uppenbarligen inte hindrat landets president från att sjunga den inför hundratals åskådare och utländska dignitärer.

Klippet, som trots mediemörkningen sprids som en löpeld på alternativa nyhetssajter, river upp känslor i ett land där vita farmare dagligen systematiskt förföljs och våldtas, lemlästas mördas av svarta grupper - något som den svarta regeringen anklagas för att se genom fingrarna med och till och med uppmuntra.

Organisationen Genocide Watch säger sig ha bevis för att det pågår "organiserat uppeggande till våld mot vita" och att gränsen för ett fullskaligt folkmord, med fullt stöd från regeringen, är på väg att passeras.

På svenska nätforumet Flashback, där klippet diskuteras livligt, frågar sig flera användare hur media skulle ha reagerat ifall det istället var en vit ledare som sjungit om att begå massmord på svarta.

Klippet:
http://www.youtube.com/watch?v=6fzRSE_p1Ys&context=C42beb8aADvjVQa1PpcFN...


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Varning för snöstorm på Hawaii

Räknar med över 30 cm snö och stormbyar. "Resor bör begränsas till enbart nödsituationer."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.