Kommuner ska förbjudas ge bidrag åt illegala invandrare

Publicerad 31 januari 2022 kl 10.37

Inrikes. De forna allianspartierna och Sverigedemokraterna enats om åtta förslag i socialförsäkringsutskottet som ska göra det svårare för illegala invandrare att vistas i Sverige. Det raporterar SVT Nyheter.

Dela artikeln

Moderaterna lade fram tio förslag mot illegala invandrare – eller "papperslösa flyktingar" som de fram till nyligen kallades av politiker och journalister.

Åtta av förslagen får nu stöd av SD, C, KD, L – alltså en majoritet i riksdagen – och läggs fram som ett utskottsinitiativ.

Ett av förslagen är att slopa sekretessen mellan myndigheter så att myndigheterna enklare ska kunna dela information om enskilda individer.

Kommuner och andra myndigheter ska bli dessutom skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de påträffar en person utan uppehållstillstånd.

Kommuner förbjuds också att betala ut bidrag till illegala invandrare, och de som nekats asyl ska behöva vänta "betydligt längre" för att kunna söka asyl igen än de fyra år som gäller idag, skriver SVT.

Bland de övriga förslagen finns ökad övervakning av personer som med utvisningsbeslut samt fler återtagandeavtal och överenskommelser med ursprungsländer.

Centerpartiet uppger att man har gått med på förslagen eftersom regeringen gör för lite för att se till att de illegala invandrarna lämnar Sverige.

– Det finns en rad olika frågor som jag tycker att regeringen behöver återkomma till, bland annat hur vi kan få till ett bättre återvändande. Och det är beklagligt att inte regeringen prioriterar de frågorna, säger Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, till SVT.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.