Kommunpolitiker tvivlar på klimathotet

Publicerad 8 maj 2012 kl 14.45

Inrikes.Sju av tio kommunala makthavare antingen förnekar eller tvivlar på den officiella sanningen om klimathotet, visar en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt myndigheten, som själv är en varm anhängare av den officiella teorin om ett så kallat "klimathot", är de kommunala makthavarnas inställning ett säkerhetsproblem för Sverige.

I sin rapport skriver FOI att "observationer entydigt pekar på att klimatet förändras, och att de ledande klimatforskarna är helt överens om att den förändring som skett är i huvudsak orsakad av människan”.

Klimatförnekare är ofta ”vita män med konservativ politisk hållning" medan ”den klimatövertygade” är en ”kvinna i en större kommun och är miljöpartist”, enligt rapporten. Bland moderater och sverigedemokrater är stödet för den officiella sanningen extra lågt.

"Att gå emot den allena rådande uppfattningen angående den globala [uppvärmningen] är förödande för karriären som forskare eller politiker. För oss sverigedemokrater har det dock ingen större betydelse. Som alla vet idag så består mediakåren och journalisterna av nästan till hälften miljöpartister", konstaterar SD-riksdagsmannen Thoralf Alfsson i ett blogginlägg med titeln "Jag är en klimatskeptiker".

Enkäten gick till politiker och chefer i 63 svenska kommuner. 2?389 personer svarade.

Fotnot: Ledande forskare är inte överens i klimatfrågan. FT har tidigare skrivit om hur 158 prominenta klimatforskare och 12 forskare inom relaterade vetenskapliga områden skrev ett öppet brev till FN, där de påpekade att det inte finns några bevis för att ett så kallat klimathot existerar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Familjeveckan kan kosta mer än polisen

Notan kan bli 33 miljarder.. "Provocerande" att inte lägga pengarna på att bekämpa gängbrottslighet istället, enligt M.0 

Svenska västkusten allt mer drabbad av ilandflutet skräp

Tredje världen dumpar allt möjligt i vattnet.. Nu flyter plastföremål i land i Sverige i en "oacceptabel" utsträckning.0 

Vetenskap

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Studenter grävde fram krigare från järnåldern . Oväntade fyndet på Gotland.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0