Brexit

Kraftigt ras på Stockholmsbörsen

Publicerad 27 juni 2016 kl 09.59

Ekonomi. Stockholmsbörsen faller kraftigt under första dagen efter midsommaraftons besked om att Storbritannien lämnar EU.

Gilla artikeln på Facebook

Hittills har börsen fallit med sex procent och det är inte möjligt att gå in på stora nätmäklare såsom Avanza eller Nordnet för att sälja sina aktier. De är nämligen överbelastade.

Efter ungefär en halvtimmes handel hade den initiala nedgången dämpats något och både indexen OMXS30 och OMXSPI hade då fallit drygt fem procent. I synnerhet bankaktier faller kraftigt. Handelsbanken toppar förlorarlistan med minus 9 procent, medan SEB och Nordea har fallit med 7 procent och Swedbank med drygt 6 procent.

Bland de icke-finansiella företagen faller AB Volvo, som har Storbritannien som viktig exportmarknad, mest inom OMXS30 med 8 procent nedgång hittills, enligt hemsidan för Nasdaq OMX. På hela Stockholms­börsen går det sämst för kökstillverkaren Nobia med en nedgång på 14 procent. Anledningen är att nästan hälften av bolagets försäljning sker i Storbritannien.

I Frankrike och Tyskland föll indexen mellan 5 och 7 procent under fredagen. Många räknar nu med att facit för Stockholmsbörsen kommer att bli detsamma.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0