Svensk-norska riksgränsen. Norge vill börja snabbutvisa kriminella invandrare.

Kriminella invandrare ska ut inom tre dagar – nytt lagförslag i Norge

Publicerad 10 april 2015 kl 18.27

Utrikes. En kriminell invandrare som grips av polisen för brott på måndag ska skickas tillbaka till sitt hemland redan onsdag samma vecka – det vill den norska regeringen som nyligen skickat ut ett lagförslag på remiss.
– Målsättningen är att införa "snabbspåret" redan under nästa år, säger Norges justitieminister Anders Anundsen.

Gilla artikeln på Facebook

Invandrare som begår brott ska skickas tillbaka till sina hemländer igen det råder det stor politisk enighet om i Norge. Men den norska regeringen anser att det går för långsamt och vill snabba på processen från det att de kriminella invandrarna grips till dess de slängs ut ur landet.

Justitieminister Anders Anundsen (FrP) har därför nyligen skickat ut ett lagförslag på remiss som förordar ett så kallat "snabbspår" där invandrare som gripits för mindre grova brott ska snabbutredas och, om de befunnits skyldiga, utvisas redan två dagar efter att de greps för brottet.

– Det handlar om mål med ett enkelt bevisläge, till exempel att den misstänkte tagits på bar gärning eller erkänner brottet, och fall där utredningen och parternas förberedelser inför rättegången hinner bli klar under den korta tiden, förklarar Anundsen för tidningen Verdens gang.

– Ambitionen är att få fram en stortingsproposition till hösten med målsättningen att införa snabbspåret redan under nästa år, fortsätter han.

Idén med ett snabbspår och förenklade rättegångar för att snabbt kunna utvisa kriminella invandrare välkomnas av fler partier än regeringsbärande Fremskrittspartiet – ett parti som av svensk vänsterliberal media ofta anklagas för att vara "främlingsfientligt", "högerextremt" och "rasistiskt".

Bland dem är Centerpartiet i Norge som helhjärtat stöder idén och själva hårt drivit på om att stifta den nya lagen så att man snabbare ska kunna kasta ut kriminella invandrare ur landet.

– Det är glädjande att statsråden nu följer upp det här. Det visar att det gör nytta att utöva påtryckningar, säger Centerpartiets Jenny Klinge som sitter med i justitieutskottet.

Även norska Advokatsamfundet och inte minst landets största domstol Oslo tingsrätt gör tummen upp för förslaget.

– Vi har ännu inte sett förslaget från Justitiedepartementet, men vår utgångspunkt är att vi är starkt positiva till att prova ett snabbspår för mål där bevisläget är enkelt, säger domaren Geir Engebretsen.

 

Tiotusentals svenskar kräver på den sociala nätverkssajten Facebook att kriminella invandrare utvisas ur Sverige. Gilla du också:


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Flyganfall i östra Syrien. "Vi vet att vi träffade det mål vi var ute efter".0 

Högre böter än väntat för censurerande nätjättar i Polen

Jätteböter för nätjättar.. Handlar om att bekämpa politisk korrekthet, enligt premiärminister Mateusz Morawiecki.0 

Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna. Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.0 Plus

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0