Kritiserade Patriot-projektet rullar vidare

Publicerad 22 september 2019 kl 21.11

Inrikes. Luftvärnssystem 103 blir namnet på det svenska Patriot-systemet från USA. Nu meddelar FMV att projektet går enligt planerna och den första eldenheten väntas levereras år 2021.

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanska staten är mellanhand när FMV köper systemet av leverantören Raytheon. Nyligen höll FMV ett andra uppföljningsmöte med sina amerikanska motparter i Stockholm.

Det svenska Patriot-systemet är under produktion med leverans av första eldenheten till FMV under andra kvartalet 2021. Men innan dess är det mycket som ska hända.

– Vi jobbar hårt med att få alla olika delar i projektet på plats. Förutom själva grundkomponenterna som FMV köper från USA upphandlar FMV egna radiolänksystem och fordon. Ett underhållskoncept ska också på plats, säger FMV:s projektledare Christer Mellgren i ett pressutskick.

Två gånger om året genomförs uppföljningsmöten med företrädare för den amerikanska staten, US Army och industrin. Det första mötet hölls i USA i mitten av februari 2019 och det andra mötet hölls nyligen i Stockholm.

Det medellångräckviddiga Luftvärnssystem 103, Patriot, som FMV anskaffar för det svenska försvaret består, förutom av robotar, även av radarer som söker efter och följer fientliga plan och robotar, stridsledningscentraler, samt fordon och lavetter.

Förutom själva grundkomponenterna som FMV köper från USA upphandlar FMV egna radiolänksystem och fordon samt tar fram ett underhållskoncept.

Köpet av Patriot har kritiserats då systemet är dyrt och ineffektivt jämfört med europeiska alternativ. Dessutom var den före detta moderate partisekreteraren Kent Persson inblandad i köpet.

Efter att ha lämnat politiken blev Persson konsult på PR-byrån Burson-Marsteller och där har han varit rådgivare åt tillverkaren Raytheon, som velat sälja Patriot-missilerna till Sverige.

Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet står bakom valet av Patriot, även om systemet fått mycket kritik för att vara gammalt och ineffektivt.

Hos både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna finns misstankar om att detta är ett steg i att föra Sverige ytterligare ett steg närmare Nato.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0