Volvon på bilden utmättes vid en samverkansinsats med polisen i nordöstra Skåne den 20 maj. Den är värderad till 120.000 kronor.

Kronofogden driver in rekordbelopp från kriminella

Publicerad 31 maj 2021 kl 10.26

Inrikes. Kronofogden i Skåne har hittills i år utmätt kontanter och värdesaker för 4,7 miljoner kronor från skuldsatta kriminella, visar nya siffror.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi går mot ett rekordår. Ju tätare myndigheterna samarbetar, desto svårare blir det för kriminella att gömma sina tillgångar, säger Katarina Erman, sektionschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Kronofogden samarbetar sedan flera år med bland annat polisen, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten för att motverka den organiserade brottsligheten i Sverige. Kronofogdens roll är att agera när kriminella har skulder till stat, företag eller privatpersoner.

– Vi utmäter bilar, kontanter, klockor och fastigheter. Men det kan också handla om märkeskläder och guldkedjor. Trots att kriminella ofta har stora skulder är det vanligt att de har dyra kläder och åker runt i exklusiva bilar. Tillgångar som vi har svårt att se vid en skrivbordsutredning, säger Katarina Erman.

Hittills i år har Kronofogden i Skåne deltagit i tio samverkansinsatser och utmätt tillgångar för 4,7 miljoner kronor, jämfört med fem insatser och 1,8 miljoner vid samma tid förra året.

Förutom pengar till skadestånd får Kronofogden ofta in obetalda skatter, underhållsstöd, böter och skulder till Brottsoffermyndigheten.

– Om vi utmäter stora kontanta belopp kan vi förhindra att pengarna investeras i nya brottsupplägg, till exempel köp av vapen eller narkotika, säger Katarina Erman.

Men det finns också ett stort signalvärde i att samhället gör gemensam sak mot kriminella, menar hon.

– Genom att utmäta statusprylar som exklusiva bilar, märkeskläder och dyra klockor kan vi göra den brottsliga banan mindre attraktiv för de unga; i bästa fall kan vi även skapa ett tryck för förändring bland de äldre.

Om en skuldsatt person stoppas i en rutinkontroll kan polisen i dag inte beslagta hans egendom, även om personen har stora skulder och kör en lyxbil, bär dyra smycken eller har stora belopp på fickan. Om Kronofogden inte är på plats, behövs först en konkret brottsmisstanke.

– Det leder till att skuldsatta brottslingar får behålla saker som egentligen borde gå till att betala deras skulder, säger Katarina Erman och fortsätter:

– Vi vill att lagstiftningen ändras, så att Polisen och Tullverket får större möjligheter att tillfälligt omhänderta kontanter och värdesaker åt oss, utan att ha stöd i sina egna regelverk. Då skulle vi kunna driva in ännu mer pengar till brottsoffer och skattebetalare.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.