" /> " /> " />

Kulturministern: Invandringskritiska tidningar bör inte få presstöd

Publicerad 27 september 2013 kl 02.26

Inrikes.Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) är starkt kritisk mot riksdagens presstödskommités beslut om att presstödet inte ska bero på tidningars politiska innehåll. Nu säger hon att regeringen delar utredaren Hans-Gunnar Axbergers uppfattning om att en invandringspolitisk paragraf bör införas i den nya lagstiftningen.

Gilla artikeln på Facebook

"Ett exempel är den debatt som uppstod när den uttalat invandrarkritiska tidningen Nationell idag erhöll presstöd för första gången", skriver Aldelsohn-Liljeroth på SVT Debatt.

Hon konstaterar att det var mot bakgrund av att Nationell idag beviljades presstöd som hon gav presstödskommittén i uppdrag att bedöma om det borde ställas krav på respekt för "demokratins idéer" eller på annat sätt säkerställa att statligt stöd kan motiveras ur "demokratisk" synvinkel. Med ordet demokrati syftar kulturministern på sig själv och andra politiker som delar hennes uppfattning i framförallt migrationsfrågor.

"Kommittén slutsats blev att sådana krav skulle kunna ses som ett sätt att hindra det tryckta ordet. Jag delar inte den bedömningen", skriver hon.

Nu hotar regeringen med att införa en invandringspolitisk paragraf ändå – trots att samtliga riksdagspolitiker som sitter med i kommittén är emot det.

"Jag inväntar nu remissinstansernas synpunkter på Presstödskommitténs förslag. Jag hoppas att de svaren ger en grund för att införa en demokratibestämmelse när den nya presstödsförordningen ska träda i kraft", avslutar demokraten Adelsohn-Liljeroth.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0