" /> " /> " />

Kulturministern: Invandringskritiska tidningar bör inte få presstöd

Publicerad 27 september 2013 kl 02.26

Inrikes.Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) är starkt kritisk mot riksdagens presstödskommités beslut om att presstödet inte ska bero på tidningars politiska innehåll. Nu säger hon att regeringen delar utredaren Hans-Gunnar Axbergers uppfattning om att en invandringspolitisk paragraf bör införas i den nya lagstiftningen.

Gilla artikeln på Facebook

"Ett exempel är den debatt som uppstod när den uttalat invandrarkritiska tidningen Nationell idag erhöll presstöd för första gången", skriver Aldelsohn-Liljeroth på SVT Debatt.

Hon konstaterar att det var mot bakgrund av att Nationell idag beviljades presstöd som hon gav presstödskommittén i uppdrag att bedöma om det borde ställas krav på respekt för "demokratins idéer" eller på annat sätt säkerställa att statligt stöd kan motiveras ur "demokratisk" synvinkel. Med ordet demokrati syftar kulturministern på sig själv och andra politiker som delar hennes uppfattning i framförallt migrationsfrågor.

"Kommittén slutsats blev att sådana krav skulle kunna ses som ett sätt att hindra det tryckta ordet. Jag delar inte den bedömningen", skriver hon.

Nu hotar regeringen med att införa en invandringspolitisk paragraf ändå – trots att samtliga riksdagspolitiker som sitter med i kommittén är emot det.

"Jag inväntar nu remissinstansernas synpunkter på Presstödskommitténs förslag. Jag hoppas att de svaren ger en grund för att införa en demokratibestämmelse när den nya presstödsförordningen ska träda i kraft", avslutar demokraten Adelsohn-Liljeroth.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0