Kungen om äldre som vägrar stanna hemma: "Förstår inte alls"

Publicerad 29 mars 2020 kl 20.27

Inrikes. Carl XVI Gustaf markerar nu mot de många äldre svenskar som inte går med på att stanna hemma för att undvika att smittas och smitta andra med covid-19.
– Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset, säger kungen till DN.

Gilla artikeln på Facebook

Trots den snabba spridningen av coronaviruset i Sverige är det en hel del äldre som vägrar att följa rekommendationerna och hålla sig hemma och undvika sociala kontakter.

Vissa inom den så kallade boomergenerationen, som brukar karaktäriseras som egocentrisk och vänstervriden, har rent av gått ut i media och förklarat att de känner sig kränkta av råden.

En av dem som uppenbarligen har tröttnat på klagosångerna är Carl XVI Gustaf, som själv håller sig isolerad. I en intervju med Dagens Nyheter säger kungen att han inte "förstår alls" varför så många vägrar att stanna hemma.

– Det blir kanske lite konstigt när jag säger det, men det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra som man inte hunnit tidigare, som kanske nu blir gjort. Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset, säger han till DN.

Kungen uppmanar de äldre att ta tillvara på tiden hemma så mycket som det går, eftersom det alltid finns saker att ta tag i.

Han säger att han själv ägnat mycket tid åt att läsa böcker den senaste tiden och att han har kontakt med familjen via Skype.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur