Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.

Kurz och Orbán ska samarbeta mot invandring

Publicerad 18 januari 2020 kl 16.22

Utrikes. Österrike kommer förbli en viktig samarbetspartner för Ungern, sade den ungerske premiärministern Viktor Orbán under en pressträff i veckan. Detta bland annat eftersom de delar samma problem med invandring, uppger Hungary Today.

Gilla artikeln på Facebook

Under veckan möttes de fyra Visegradländerna, där bland andra Ungern ingår, och Österrike för samtal i den tjeckiska huvudstaden Prag. Och det samarbete mot invandring som Ungern inledde med Österrike innan den så kallade Ibiza-skandalen, som förra året sänkte förbundskanslern Sebastian Kurz första regeringsbildning, ser ut att fortsätta.

Åtminstone av Viktor Orbáns ord att döma.

Han ser Österrike som "naturlig partner" för Ungern och hela Visegradgruppen och menar att de kan samarbeta inom många områden. Det sade han på en presskonferens där han även gratulerade Kurz för storsegern i det österrikiska nyvalet i september förra året.

– Österrike kommer förbli en viktig säkerhetspartner för oss i framtiden eftersom landet står i samma skor som vi gör i frågan om invandring, förklarade Orbán.

Om invandrare tar sig in i Österrike genom Ungern kommer de nämligen stanna kvar där eller ta sig vidare till Tyskland. Det ungerska gränsskyddet, där bland andra militärer patruller, ligger således i Österrikes intresse att stärka, menar han. Enligt Orbán nådde mötet mellan Visegradländerna och Österrike viktiga framgångar i att identifiera flera samarbetsområden, däribland invandring, säkerhet och gränsskydd.

Ungerns premiärminister förklarade också, skriver Hungary Today, att Visegradländerna genom sitt möte med Österrike "signalerar till omvärlden" att de själva söker samarbete med europeiska länder och försöker undvika isolering. EU har länge försökt påtvinga Ungern en liberal politik, inte minst gällande invandring. På grund av detta är landet delvis isolerat.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.