Kvinna fick inte handla i somalisk butik – för att hon inte bar slöja

Publicerad 25 juli 2017 kl 16.01

Inrikes. Soheila Fors åkte till en somalisk butik för att köpa en klänning. Men hon fick inte handla i butiken eftersom hon inte bar slöja, förklarar hon själv i en debattartikel på nyheter24.se.

Dela artikeln

Det var i en somalisk butik i en mellansvensk stad som Soheila Fors, som har iranskt ursprung, nekades köpa en klänning för att hon inte hade någon slöja på sig.

"Kvinnan i butiken visade mig var de hade sina och jag hittade en som jag tyckte om. Medan jag stod vid klänningarna kom en man in som måste ha varit ägaren från mansavdelningen och sa på somaliska: 'Vi säljer inte till henne. Hon har ingen hijab", förklarar Soheila Fors.

Eftersom det somaliska språket har vissa gemensamma ord med arabiskan förstod hon kontentan av vad som sades.

Den kvinnliga försäljaren i butiken upprepade då att Fors inte fick handla någon klänning.

Soheila Fors upplevde händelsen som att hon kommit tillbaka till "religionsförtryckets Iran", och påpekar att det väckte en så stark minnesbild att hon mådde illa.

"Föreställ er det sociala drevet och de upprörda känslorna som skulle komma om en svensk affär diskriminerat någon på grund av klädsel, religion, kön eller sexuell läggning. Eller innebär religionsfrihet och demokrati att vissa har rätten att diskriminera?", undrar hon.

När Soheila Fors skrev om det inträffade i sociala medier började andra kvinnor berätta om liknande händelser.

En kvinna ska till exempel ha berättat att hon inte fick handla en väska i Rosengårds Centrum därför att hon var "otroende". Den kvinnan anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som ska ha svarat att hon inte skulle vara så "lättkränkt".

Soheila Fors tänker dock inte anmäla händelsen, trots att hon påpekar att diskriminering är olagligt i Sverige. Anledningen är att hon inte vill starta en konflikt mellan hennes egna landsmän och den somaliska gruppen. I stället tycker hon att kvinnor som diskrimineras av invandrare ska använda sin "konsumentmakt" och bojkotta butikerna.


Nyheter från förstasidan

I princip klart för vapenvila i Gaza

Hamas och Israel nära enighet. Sex veckors vapenvila ser ut att bli av.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur