Kvinna gripen för skjutningen av advokaten Henrik Olsson Lilja

Publicerad 6 september 2019 kl 12.41

Inrikes. Polisen har tagit in flera personer till förhör och gripit en kvinna efter mordförsöket på en känd advokat i Stockholm på fredagen. Vem kvinnan är har inte offentliggjorts, men polisen uppges arbeta med två möjliga mordmotiv.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 09-tiden på fredagsmorgonen som en "känd advokat" sköts vid sin bostad på Norr Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm.

Enigt uppgifter i Aftonbladet och Expressen ska mannen ha skjutits i bröst och huvud.

Brottsoffret är advokat Henrik Olsson Lilja, som tog juristexamen vid Stockholms universitet 1993. Mellan 1994 och 2018 jobbade han på den tidigare riksdagsledamoten Peter Althins advokatfirma. Sedan ett år driver han en egen advokatbyrå.

Det råder fortfarande oklarhet om varför advokaten skjutits. Enligt uppgifter i Expressen uppstod tumult i trapphuset när advokaten lämnat sin bostad för att ta sig till jobbet. Sedan ska offret ha fått flera skottskador.

Enligt Aftonbladet arbetar polisen med två motivteorier, som Henrik Olsson Lilja själv ska ha berättat för polisen innan han sövdes ner. Den ena handlar om en närstående person som periodvis haft kontaktförbud gentemot advokaten. I samband med det ska Olsson Lilja ha sagt att den personen "lejt en torped", skriver Aftonbladet. Det andra tänkbara spåret uppges vara kopplat till hans yrke.

På adressen är förutom Henrik Olsson Lilja även hans exfru, hovrätts­assessorn Karin Lilja, skriven. Hon har parallellt med sitt arbete i Svea hovrätt gjort sig skyldig till våldsamt motstånd under 2013, ett brott som hon dömdes för av Stockholms tingsrätt 2016. Maken hade då flera gånger tvingats larma polisen sedan kvinnan agerat hotfullt eller våldsamt mot honom, visar vittnesuppgifter som lämnades under utredningen i tingsrätten i det målet.

När skottlossningen inträffade ska gärningsmannen, en man i 35–40-årsåldern, ha varit klädd i en blodig grå tröja som delvis var uppdragen över ansiktet. Dessutom ska det ha förekommet en "mystisk aktivitet" i området under torsdagskvällen, närmare bestämt en ensam "skum" man rört sig där, skriver tidningen.

Enligt DN har advokaten en längre tid har haft en hotbild mot sig, men utan koppling till hans roll som advokat.

"Polisen har tagit in flera personer till förhör. Utredningen är i ett intensivt skede och polisen arbetar på flera olika fronter för att komma framåt", skriver polisen på sin hemsida vid lunchtid på fredagen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0