Nyköpings lasarett.

Kvinna som födde barn krävde att kallas för "pappa" – anmäler för diskriminering

Publicerad 17 juni 2024 kl 14.56

Inrikes. En kvinna som påstår sig vara "transman" blev trots det kallad för "mamma" i journalen efter att ha fött barn. Nu utreder Diskrimineringsombudsmannen, DO, Region Sörmland, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Dela artikeln

I samband med förlossningen på Nyköpings lasarett respekterade personalen på sjukhuset kvinnans krav på att kallas "pappa", och en anteckning om att kvinnan egentligen var en man fanns på förlossningsrummets whiteboard.

Trots det beskrivs kvinnan som "mamma" vid två tillfällen i journalen, något hon upplever som kränkande.

Kvinnan har också reagerat på en enkät som hon fick via 1177 efter förlossningen. Enkäten riktade sig till "gravida kvinnor och nyblivna mammor", vilket hon också anser vara diskriminerande.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) utreder nu ärendet, och det är enligt SN första gången som de hanterar ett fall som handlar om orden "mamma" och "pappa". Tidigare i år har DO dock fällt två regioner för att på andra sätt ha "felkönat" patienter.

"Fast i idén att en mamma är en mamma"
Marie Bennermo, regionens chef för patientsäkerhet, är självkritisk.

– Vi måste vara öppna inför de förändringar som samhället befinner sig i. Det kan vara så att vi är fast i idén att en mamma är en mamma, och en pappa är en pappa, säger hon till Södermanlands Nyheter.

Peter Sidlund Ponkala, ordförande för RFSL, betonar vikten av att respektera personers identiteter i vården. Han föreslår att man skulle kunna använda könsneutrala termer, exempelvis "person som fött barn", för att inkludera alla.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.