Skogsbranden utanför Sala

Kvinnlig krischef avbröt inte semestern

Publicerad 9 augusti 2014 kl 07.06

Inrikes. På torsdagseftermiddagen kom Helena Lindberg, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), tillbaka från semestern. Då hade branden pågått i en vecka.

Gilla artikeln på Facebook

Katastrofbranden har nu fått regeringen att "tillsätta en utredning" som återigen ska se över den svenska krisberedskapen, skriver Dagens Nyheter.

Att krisberedskapen inte håller måttet visade sig redan under tsunamikatastrofen 2004, när statsrådet Laila Freivalds gick på teater istället för att påbörja katastrofarbetet.

Fyra år senare, 2008, skrotades Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Styrelsen för psykologiskt försvar, som ett resultat av den usla hanteringen av katastrofen. Istället skapades Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, med Helena Lindberg som chef. Att man valde en kvinnlig chef sågs som positivt ur ett jämställdhetsperspektiv, då det gällde  att göra upp med myten om att kvinnor skulle sakna handlingskraft i krissituationer.

Men nu får alltså Helena Lindberg skarp kritik för att hon inte avbröt semestern, utan stannade kvar i Skåne medan den dödliga katastrofbranden rasade som värst i Västmanland. Ett provocerande agerande som påminde många om Laila Freivalds teaterbesök för tio år sedan.

"Kollade mejlen"
I en intervju med Dagens Nyheter försvarar sig Lindberg med att hon som myndighetschef alltid är ansvarig trots att hon inte är på kontoret. Och vokabulären från de svenska chefskurserna är det heller inget fel på.

– Jag vill understryka att jag varit i loopen och fått regelbundna rapporter och gett inriktningsbeslut till min operativa chef i den särskilda organisationen, säger Helena Lindberg vant.

Vidare uppger den höga chefen för DN att hon har "svarat på mejl" och har haft kontakt med andra myndighetschefer under sin semester.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.