Skogsbranden utanför Sala
Här tas pannlampor emot från ett företag som skänkt dem så att brandmän och övriga som jobbar i brandområdet ska kunna se ordentligt i mörkret.

Överväldigande hjälp till nödställda svenskar

Publicerad 8 augusti 2014 kl 23.01

Inrikes. Svenskarnas intresse för att hjälpa dem som drabbats av skogsbranden i Västmanland har under veckan varit stort.

Gilla artikeln på Facebook

© FRG Västerås

Swedish match gåva var en av de mer uppskattade bland räddningsarbetarna.

Räddningsledningen uppgav under veckan att stora mängder mat och material hade skänkts till krisledningscentralen från både privatpersoner och företag. Och mängderna uppges vara så stora att det tidvis varit svårt att ta vara på allt. Bland annat skriver Västerås frivilliga resursgrupp (FRG) på sin Facebooksida att man inte har plats för att ta hand om alla gåvor som lämnas in.

Störst ansvar för att logistiken fungerar har nämligen de frivilliga resursgrupper som lyder under Civilförsvarsförbundet. Det är de som ser till att förse brand- och hemvärnsmän med mat, kläder och andra förnödenheter. En hemvärnssoldat, som arbetade med släckningsarbetet under torsdagen, uttrycker sin tacksamhet på Facebook på det här sättet;

"Härligt. Maten funkade riktigt bra igår hos oss på min Hemvärnsenhet. Spagetti och köttfärssås vid 12-tiden till Hörnsjöfors och brandmännen som var stationerade där tog sen med sig middagen ut i skogen till oss på fyrhjulingar. Vi serverades antingen kyckling och ris eller en fantastiskt god låda kallskuret och sallad. En eloge till er.", skriver han.

Civilförsvarsförbundet har även två 90-konton som man kan skänka pengar på, ett plusgirokonto (90 02 87-4) och ett bankgirokonto (900-2874). Pengarna går dels till själva hjälpinsatsen, men även till dem som drabbats av skogsbranden. Vill man skänka pengar på detta sätt så är det viktigt att märka insättningen med "Skogsbranden", skriver man på sin hemsida.

Under fredagen har även flera av dem som tidigare evakuerats fått återvända till sina hem; bland annat de boende i Västervåla och Ängelsberg. Tidigare under veckan kunde boende i Gammelby återvända till sina hem. Avspärrningarna är däremot inte helt och hållet hävda ännu och de som återvänder hem får göra det med vetskap om att det kan bli aktuellt att evakuera igen om situationen förvärras.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0