Tortyrnatten på kyrkogården
De åtalade männen.

Kyrkogårdstorterarna skrattade och tilläts snacka ihop sig i rätten

Publicerad 30 november 2020 kl 18.27

Inrikes. De två män från Mellanöstern som åtalats för tortyrrånet av två pojkar på en kyrkogård tilläts snacka ihop sig under den första rättegångsdagen. De satt och pratade med varandra och skrattade i rättegångssalen innan det hela avbröts.

Gilla artikeln på Facebook

De två männen, en 18-årig arab och en 21-åring som är född i Iran, misstänks ha torterat två minderåriga pojkar en hel natt på Norra begravningsplatsen vid Solna kyrka den 22 till 23 augusti.

Enligt åtalet blev pojkarna bland annat blev de levande begravda och den ene fick en pinne upptryckt i baken.

Åklagaren sammanfattar med att pojkarna blev "misshandlade med slag, sparkar, spade och kniv samt brända med eld eller glöd. Deras rörelsefrihet har begränsats genom att de blivit fasthållna, bundna, fått sina munnar och ögon övertäckta, tvingade att klä av sig, nedtvingade i gropar och täckta med grenar, gräs och löv samt hotade med att de skulle utsättas för mer våld, bli levande begravda och få pinnar uppkörda i rumpan".

Huvudförhandlingen mot männen inleddes på måndagen. När chefsrådmannen och nämnden drog sig tillbaka kunde de två misstänkta börja prata med varandra.

"Snabba repliker fram och tillbaka. De skrattar. Det tar en halv minut eller så innan närvarande kriminalvårdare reagerar och avbryter", skriver Aftonbladets Oisín Cantwell, som var på plats under rättegången.

Han kallar det hela för "anmärkningsvärt":

"En av anledningarna till att grabbarna sitter häktade och åtskilda är att de inte ska kunna kommunicera med varandra, prata ihop sig."

De åtalade, som var klädda i Adidas-kläder fortsatte enligt Cantwell att "le" under rättegången. En av dem "nickade glatt" åt sin mor, som satt bland åhörarna.

Både männen nekar till brott.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0