Lööfs beskrivning av Ungern: Folket får inte tänka fritt – och den som är samhällskritisk riskerar böter

Publicerad 26 april 2019 kl 15.00

Inrikes. EU-länder som inte delar Centerpartiets uppfattning om demokrati ska straffas hårt. Det var budskapet från Annie Lööf under partiets valupptakt på fredagen.

Dela artikeln

Klyschorna haglade under Annie Lööfs EU-valupptaktstal idag.

Rasism, högerpopulism, medmänsklighet, mänskliga rättigheter och öppenhet var några av de nötta slagord som Centerledaren använde.

Och budskapet var tydligt: nationalism är farligt, liberal demokrati är det enda rätta, och länder som Polen och Ungern ska straffas om de inte viker sig efter EU:s pekpinne.

– EU måste sätta hårt mot hårt. Visa att hot mot sina egna medborgare, mot det fria ordet, mot öppenhet och jämställdhet inte har någon plats i ett demokratiskt Europa. Vi vill sätta ett demokratilås på EU:s budget så att utbetalningar av EU-stöd till länder som monterar ner rättssäkerheten stoppas automatiskt, sade hon.

Enligt Annie Lööf ska så kallade oberoende domare och jurister granska EU:s medlemsländer utifrån "tydliga krav". Länderna måste enligt henne "värna" demokratin, de mänskliga rättigheterna, rättsstatens principer och respektera och skydda så kallade minoriteter.

Centerledaren anser att Ungerns politik symboliserar det sämsta som finns i Europa. Där inskränks det fria ordet och antisemitismen uttrycks "öppet", hävdar hon. Ungern borde i stället bli som Sverige.

Så här beskriver Annie Lööf Ungern:

– Utländska människorättsorganisationer målas ut som spioner. Deras anställda trakasseras. Deras kontor utsätts för nattliga razzior. Så skrämmer man bort medmänskligheten. Här stängs fria universitet ner. Lärare och studenter tvingas riva upp och lämna landet. Så hindrar man den fria tanken. Lagstiftning ändras för att ta över och tysta kritisk media. Den som skriver eller säger något som inte uppskattas av regimen riskerar stora böter. Så tystar man det fria ordet.

Hon tar också avstånd från dem som vill ha "mindre EU", och nationalism är ingenting man ska inspireras av, säger hon.

– När Socialdemokraternas toppnamn lånar budskap från ansvarslösa Brexit-populister och pratar om att ”ta tillbaka kontrollen”. Då visar vi hur gemensamma krafter i EU kan ta kontrollen över utsläppen. Över hur vi får en sundare och säkrare mat. Då bemöter vi främlingsfientlighet, nationalism och populism. Vi låter oss inte inspireras av den, förklarade hon.

Precis som andra globalister anser Centerpartiet att EU-valet i maj innebär ett avgörande vägval för Europa.

– Orbán. Le Pen. Kaczynski. Eller Åkesson. Oavsett namn är budskapet från Europas högerpopulister detsamma. Bara fler och starkare liberala krafter kan stoppa deras framfart, enligt Lööf.


Nyheter från förstasidan

Kikhosta ökar i Sverige

FHM:s larm. Följer trend i Europa, där dödsfall bland spädbarn rapporterats.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0