Löfven: "Många asylsökande" skapar sämre välfärd

Publicerad 11 oktober 2019 kl 16.10

Inrikes. Många asylsökare i samma område leder till segregation och "svårigheter för kommunerna att erbjuda sina invånare en bra välfärd". Det skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Facebook idag.

Gilla artikeln på Facebook

Efter Socialdemokraternas katastrofsiffror i flera opinionsmätningar har partiet gjort olika invandringskritiska utspel.

Bland annat har Stefan Löfven sagt att Sverige ska ta emot färre så kallade flyktingar.

Detta tillbakavisades dock snabbt av vice statsminister Isabella Lövin (MP), som förklarade att det är Socialdemokraternas och inte regeringens politik.

På fredagen gör Löfven ytterligare ett utspel.

"I flera år har kommunalpolitiker som Katrin Stjernfeldt Jammeh i Malmö och Boel Godner i Södertälje larmat om problem som följer av att många asylsökande bosätter sig i samma områden. Det har lett till segregation och svårigheter för kommunerna att erbjuda sina invånare en bra välfärd", skriver Löfven på sin Facebook.

Enligt statsministern han regeringen därför fattat beslut om ett förslag som enligt honom ska få asylsökare att välja att bo i områden där det finns "förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande".

"Regeringens förslag är att asylsökande som själva väljer att bo i eget boende inte ska ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag om de bosätter sig i vissa områden med socioekonomiska utmaningar. Det ska gälla som huvudregel. Kommuner som Malmö och Södertälje får bättre möjligheter att planera för skola och andra välfärdstjänster till innevånarna", fortsätter han.

"Bostadsområden med allvarliga problem till följd av segregation och trångboddhet finns i flera kommuner runt om i Sverige. Vi ska inte ha områden i Sverige som präglas av extrem trångboddhet där barn och unga inte kan läsa läxor och där boendeförhållandena leder till psykisk och fysisk ohälsa."

De nya reglerna ska börja gälla vid årsskiftet.

– Jag är glad att vi nu kan ta det här steget för att göra Sverige starkare och tryggare, säger Löfven.


"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0