Löfven: "Många asylsökande" skapar sämre välfärd

Publicerad 11 oktober 2019 kl 16.10

Inrikes. Många asylsökare i samma område leder till segregation och "svårigheter för kommunerna att erbjuda sina invånare en bra välfärd". Det skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Facebook idag.

Gilla artikeln på Facebook

Efter Socialdemokraternas katastrofsiffror i flera opinionsmätningar har partiet gjort olika invandringskritiska utspel.

Bland annat har Stefan Löfven sagt att Sverige ska ta emot färre så kallade flyktingar.

Detta tillbakavisades dock snabbt av vice statsminister Isabella Lövin (MP), som förklarade att det är Socialdemokraternas och inte regeringens politik.

På fredagen gör Löfven ytterligare ett utspel.

"I flera år har kommunalpolitiker som Katrin Stjernfeldt Jammeh i Malmö och Boel Godner i Södertälje larmat om problem som följer av att många asylsökande bosätter sig i samma områden. Det har lett till segregation och svårigheter för kommunerna att erbjuda sina invånare en bra välfärd", skriver Löfven på sin Facebook.

Enligt statsministern han regeringen därför fattat beslut om ett förslag som enligt honom ska få asylsökare att välja att bo i områden där det finns "förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande".

"Regeringens förslag är att asylsökande som själva väljer att bo i eget boende inte ska ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag om de bosätter sig i vissa områden med socioekonomiska utmaningar. Det ska gälla som huvudregel. Kommuner som Malmö och Södertälje får bättre möjligheter att planera för skola och andra välfärdstjänster till innevånarna", fortsätter han.

"Bostadsområden med allvarliga problem till följd av segregation och trångboddhet finns i flera kommuner runt om i Sverige. Vi ska inte ha områden i Sverige som präglas av extrem trångboddhet där barn och unga inte kan läsa läxor och där boendeförhållandena leder till psykisk och fysisk ohälsa."

De nya reglerna ska börja gälla vid årsskiftet.

– Jag är glad att vi nu kan ta det här steget för att göra Sverige starkare och tryggare, säger Löfven.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0