Löfven anklagades för att ha "blandat ihop världskrigen"

Publicerad 8 februari 2019 kl 19.54

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven anklagades i sociala medier för att ha "blandat ihop" världskrigen sedan han fördömt "högextremism" i sitt EU-tal och även pratat om första världskriget och kommunistiska krigsbrott. (Artikeln har uppdaterats då det av hela talet som publicerades dagen efter, till skillnad från Sveriges Radios framställning, framgår att han i direkt samband med citatet pratar om "att motsatsen till kompromissens Europa, är konfliktens".)

Gilla artikeln på Facebook

På fredagen talade Stefan Löfven på Socialdemokraternas valkonferens inför EU-valet. I sociala medier utpekades Löfven för att ha blandat ihop världskrigen.

Enligt SR Ekot lyfte han "kampen mot högerextremism och nationalismen i Europa som valets allra viktigaste fråga".

Sedan sade han, enligt Sveriges Radio:

– Vi har sett det på slagfälten i Verdun. Vi har sett det i gaskamrarna i Treblinka eller i skogarna i Katyn. Vi har sett det framför massgravarna i det forna Jugoslavien.

Problemet som utpekas är att Verdun, ett av världshistoriens blodigaste slag, inträffade under första världskriget. Då handlade det knappast om "högerextremism", även om kriget anklagats för nationalistiska motiv. Skogsmassakern i Katyn var en sovjetisk massavrättning av tusentals polacker. Sovjetiska propagandalögner påstod att Hitlertyskland låg bakom massakern, vilket senare avslöjades som en bluff. I det som idag åsyftas med Katynmassakern dödades totalt 21.857 polska medborgare – på order av den kommunistiska diktatorn Josef Stalin. Alltomhistoria kallar det "en av andra världskrigets värsta massakrer".

Uppdatering: Men dagen efter talet publicerades det i sin helhet på Socialdemokraternas hemsida. Där framgår, till skillnad från hur Sveriges Radio framställer det, att Löfven direkt innan citatet ovan talar om "att motsatsen till kompromissens Europa, är konfliktens". Högerextremismen nämnde han innan detta. Talet går enligt följande:

...I en tid av polarisering och extremism, står vi upp för kompromissen – och för demokratin. Nu samlas vi till ett nytt val, för att avgöra framtiden för en union, som även den är byggd på kompromisser, som inte är smärtfria eller lätta. Men vi har lärt oss att motsatsen till kompromissens Europa, är konfliktens. Vi har sett dess resultat. På slagfälten i Verdun. I gasugnarna i Treblinka och skogarna i Katyn. Framför massgravarna i det forna Jugoslavien...

Stefan Löfven försvarar regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L. Det är det han kallar "kompromissen", och som han ställer mot "konflikten" i ett större europeiskt perspektiv och de exempel på hemskheter som han sedan radar upp. Han menar alltså att han förespråkar räddande kompromisser, eller EU, för Europa. Det som inte ska släppas fram är partier som Sverigedemokraterna, vilket ju hela januariavtalet gick ut på att förhindra. Samhällsnytt menar att Löfven genom sitt tal "jämförde SD:s politik med Nazitysklands".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0