EGEN VÄG: Sverige vägrar skriva på FN:s kärnvapen­förbud. Försvarsminister Peter Hultqvist har redan skrivit på ett eget militäravtal med USA istället.

Löfven vägrar skriva på FN:s kärnvapenförbud

Publicerad 28 april 2019 kl 15.23

Inrikes. Regeringen vill inte ratificera FN:s konvention om förbud mot kärnvapen i sin nuvarande form, eftersom den skulle göra det omöjligt för regeringen att låta USA öva på att anfalla Ryssland med kärnvapen från svenskt territorium.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringens nya utredning, som slår fast att Sverige inte bör ratificera konventionen, tar avstamp i att Försvarsmakten anser det viktigt att få "öva" med kärnvapenbärande militära enheter i Sverige. I praktiken handlar det om att öva på att kriga mot Ryssland med amerikanska kärnvapenbärande enheter.

Att USA-allierade Nya Zeeland nyligen förbjöd kärnvapen har Försvarsmakten inte kommenterat, men till Aftonbladet säger ÖB Micael Bydén att myndigheten har gjort sin analys självständigt och inte efter påtryckningar från USA.

Röda korset är å sin sida kritisk till regeringens hållning. Framförallt att utredningen helt saknar analys av de humanitära konsekvenserna för befolkningen om Sverige skulle delta i ett kärnvapenkrig.

– Kärnvapen har förödande konsekvenser för hela samhället, befolkningen och för miljön. Åsikterna kring kärnvapenförbudskonventionen borde baseras på staternas ansvar att skydda mänskligheten från en kärnvapenkatastrof, som vi vet skulle nå oanade dimensioner av mänskligt lidande, säger Margareta Wahlström, ordförande för Svenska Röda Korset.

Röda Korset vill att Sverige skriver under konventionen om förbud mot kärnvapen, och delar därmed inte utredningens slutsats om att konventionens inte bör ratificeras i sin nuvarande form. Det framgår av Röda Korsets remissvar till Utrikesdepartementet gällande utredningen av konsekvenserna av ett svenskt tillträde till konventionen om förbud mot kärnvapen.

Dessutom innehåller utredningen enligt Röda Korset felaktiga och ogrundade slutsatser beträffande militärt samarbete samt konventionens definitioner, begrepp och normativa verkan.

"Sammanfattningsvis, är utredningen så pass ofullständig och svagt underbyggd att den inte kan ligga till grund för ett ställningstagande i frågan om svenskt undertecknande eller tillträde till konventionen", skriver organisationen i ett pressmeddelande.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0