Löfvens nya lag: Ge utvisade kriminella uppehållstillstånd och bidrag istället

Publicerad 5 januari 2019 kl 09.10

Inrikes. I många fall kan dömda våldtäktsmän, rånare och andra kriminella invandrare "vägra" låta sig utvisas, eftersom deras hemländer bara tar emot dem om de återvänder frivilligt. Idag kan de inte få permanent uppehållstillstånd genom att själva vägra utvisning – men det vill regeringen ändra på.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en vägledande dom från Migrationsöverdomstolen måste exempelvis en utvisningsdömd pedofil eller våldtäktsman som vill få permanent uppehållstillstånd visa att han själv medverkat till att kunna utvisas, men att det ändå inte gick. Först då kan uppehållstillstånd komma ifråga.

Eftersom utlänningar som själva medverkar till sin utvisning i praktiken alltid kan utvisas innebär lagen i praktiken att den som trilskas, exempelvis genom att vägra söka pass vid sitt lands ambassad, aldrig kommer att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Regeringens utredare Anna Lundberg säger till Expressen att det inte finns ett enda fall där domstolen bedömt att den utvisningsdömde har medverkat till att utvisas, men att utvisningen ändå inte har kunnat verkställas. Men istället för att exempelvis straffsanktionera beteendet vill regeringen nu att man bidragsbelönar det.

Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets talesperson för migration, inkludering och antirasism, säger till Expressen att det är en "väldigt väldigt bra utredning" bland annat eftersom utvisningsdömda idag inte har rätt till någon bidragsnivå "värd namnet".

– Och vad tror du att människor gör då? frågar sig vänsterpartisten retoriskt.

Utredningen har inte utrett om man borde ta personerna i förvar istället, vilket tidigare har använts som påtryckning för att få dem att gå med på att utvisas. Istället har bara frågan om att ge dem permanent uppehållstillstånd föreslagits, men det framgår av utredningen att Migrationsverket även idag hotar utvisningsdömda med att de kan tas i förvar om de inte lämnar Sverige frivilligt. I praktiken sker det dock inte.

Expressen har i ett gripande reportage berättat om två kriminella araber från Libanon dömts till utvisning men som inte kan utvisas eftersom landet bara tar emot personer från Sverige om de går med på att utvisas. Polisen har eskorterat en av araberna till Libanons ambassad i Stockholm för att få honom att skriva under medgivandet, men det vägrade araben, och därmed har han enligt praxis inte rätt till uppehållstillstånd i Sverige förrän regeringens nya lag går igenom.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0