Asylkaoset

Läkare utan gränser slutar asylsmuggla i Medelhavet

Publicerad 13 augusti 2017 kl 15.30

Utrikes. Sedan Libyen stängt sin sjögräns för europeiska frivilligorganisationer som smugglar flyktingar lämnar nu Läkare utan gränser Medelhavet helt, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Organisationerna hävdar själva att de "räddar" nödställda på Medelhavet, men i själva verket hämtar de många gånger asylsökare på flottar som ankrats upp utanför Libyens kust, där flyktingsmugglare släpper av invandrarna.

En sådan överlämning dokumenterades förra året av italienska kustbevakningen, och nu åtalas huvudmännen för en tysk frivilligorganisation, Jugend Rettet, för människosmuggling i italiensk domstol.

– Vi lägger ned våra aktiviteter eftersom vi nu känner oss hotade av den libyska kustbevakningen på ett allvarligt sätt. Vi kan inte utsätta våra kollegor för fara, säger en talesman för Läkare utan gränser.

De senaste sex veckorna har antalet invandrare som anländer över Medelhavet sjunkit drastiskt, som ett resultat av den libyska kustbevakningens nya metoder. Enligt Läkare utan gränser är det Italien som ligger bakom Libyens hårda linje mot människosmuggling, skriver Reuters.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0