Amakuha/CC-BY-SA

Läcka: Krypskyttarna i Kiev hyrdes in av oppositionen

Publicerad 5 mars 2014 kl 17.41

Utrikes.Uppemot 80 personer dödades av av prickskyttar under de våldsamma sammandrabbningarna i Kiev i februari. Dödsfallen skylldes i västerländsk media på den sittande presidenten Janukovytj – men i ett läckt telefonsamtal meddelar Estlands utrikesminister Urmas Paet att det var oppositionen som bar ansvaret för dödandet.

Gilla artikeln på Facebook

I ett förtroligt samtal med EU:s utrikeschef Catherine Ashton berättar Paet om sitt besök i Kiev under kravallernas slutskede den 25 februari.

Mot slutet av telefonsamtalet tar den estniske ministern upp "obehagliga uppgifter" han kommit över under vistelsen –– nämligen att det var personer ur den nya EU-understödda regimen som låg bakom dödandet.

–– Det står allt mer klart att det inte var Janukovytj som låg bakom prickskyttarna utan någon från den nya regeringskoalitionen, konstaterade Urmas Paet.

Paet berättar att han pratat med en läkare i Kiev, Olga Bogomolets, som tagit hand om de sårade och upptäckt att såväl poliser som demonstranter hade skjutits med samma typ av kulor.

–– En annan sak som var obehaglig var att Olga berättade för mig att alla bevis tydde på att de personer som dödades av prickskyttarna, bland poliser och folk på gatan, att det var samma prickskyttar som dödade folk på båda sidor, underströk den estniske utrikesministern.

–– Tja, det är ju, det är ju hemskt, svarar Ashton.

Trots bevisen vägrar den nya regimen att undersöka vad som faktiskt hände, beklagar Paet i det läckta samtalet.

–– Hon visade mig också fotografier och sade att som läkare kunde hon avgöra att det var samma typ av spår och samma typ av kulor, och det är verkligen oroväckande att den nya koalitionen inte vill undersöka exakt vad som hände, säger Urmas Paet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0