Amakuha/CC-BY-SA

Läcka: Krypskyttarna i Kiev hyrdes in av oppositionen

Publicerad 5 mars 2014 kl 17.41

Utrikes.Uppemot 80 personer dödades av av prickskyttar under de våldsamma sammandrabbningarna i Kiev i februari. Dödsfallen skylldes i västerländsk media på den sittande presidenten Janukovytj – men i ett läckt telefonsamtal meddelar Estlands utrikesminister Urmas Paet att det var oppositionen som bar ansvaret för dödandet.

Gilla artikeln på Facebook

I ett förtroligt samtal med EU:s utrikeschef Catherine Ashton berättar Paet om sitt besök i Kiev under kravallernas slutskede den 25 februari.

Mot slutet av telefonsamtalet tar den estniske ministern upp "obehagliga uppgifter" han kommit över under vistelsen –– nämligen att det var personer ur den nya EU-understödda regimen som låg bakom dödandet.

–– Det står allt mer klart att det inte var Janukovytj som låg bakom prickskyttarna utan någon från den nya regeringskoalitionen, konstaterade Urmas Paet.

Paet berättar att han pratat med en läkare i Kiev, Olga Bogomolets, som tagit hand om de sårade och upptäckt att såväl poliser som demonstranter hade skjutits med samma typ av kulor.

–– En annan sak som var obehaglig var att Olga berättade för mig att alla bevis tydde på att de personer som dödades av prickskyttarna, bland poliser och folk på gatan, att det var samma prickskyttar som dödade folk på båda sidor, underströk den estniske utrikesministern.

–– Tja, det är ju, det är ju hemskt, svarar Ashton.

Trots bevisen vägrar den nya regimen att undersöka vad som faktiskt hände, beklagar Paet i det läckta samtalet.

–– Hon visade mig också fotografier och sade att som läkare kunde hon avgöra att det var samma typ av spår och samma typ av kulor, och det är verkligen oroväckande att den nya koalitionen inte vill undersöka exakt vad som hände, säger Urmas Paet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen skapades 1.800 ljusår bort. Platsen för den största rymdgåtan lokaliserad.0 Plus

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0